Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když osobní auto, tak z Polska…

Petr Bambas
Diskuze (12)
Jednoznačně nejvhodnějším místem pro nákup auta nižší a střední kategorie v pětadvacetičlenné Evropské unii je Polsko. Nejrozšířenější auta jsou tam podle informací z Bruselu v průměru dokonce o devět procent levnější než ve Finsku...

Jednoznačně nejvhodnějším místem pro nákup auta nižší a střední kategorie v pětadvacetičlenné Evropské unii je Polsko. Nejrozšířenější auta jsou tam podle informací z Bruselu v průměru dokonce o devět procent levnější než ve Finsku, které je dlouhodobě nejlevnější zemí eurozóny. Úplně nejlacinějším osobním autem prodávaným v zemích EU je v Polsku prodávaný Fiat Panda.

Naopak nejdražším státem EU je sousední Německo, odborníci proto čekávají čilý obchod s auty právě mezi Německem a Polskem. Evropské směrnice totiž umožňují bezbariérový nákup aut kdekoli v EU a jejich dovoz kamkoli v rámci jednotného vnitřního trhu.

V Polsku zůstávají auta nejlevnější i přes nárůst cen o 8 procent ve srovnání s loňským rokem. Naopak v České republice, kde klesly ceny meziročně o necelá dvě procenta, v Maďarsku i na Slovensku jsou auta přibližně stejně drahá jako v „západních“ zemích.

Výše uvedené informace se týkají jen nižší a střední kategorie osobních aut, luxusní vozy jsou naopak lacinější ve starých členských zemích a v Polsku stojí vůbec nejvíc.

Petr Bambas
Diskuze (12)