Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Optima Kombi bude, ovšem ne na všech trzích

Jan Mička
Diskuze (13)
Nedávný autosalon v Ženevě odhalil spoustu novinek o automobilové budoucnosti. Mimo jiné také to, že Kia Optima nepředstaví karoserii kombi. Stanovisko však neplatí pro všechny trhy.

O největší rozruch na ženevském stánku Kie se jednoznačně postaral dynamicky vyhlížející koncept Sportspace, do kterého jsme mohli jako jedni z mála novinářů dokonce usednout. Samotný vůz nemá šanci na sériovou výrobu, stal se však nositelem důležitých prvků, které převezmou právě produkční modely značky.

Automobil se stal mimo jiné předzvěstí nové generace Optimy, která se představila na právě probíhajícím autosalonu v New Yorku. Již dříve jsme si nemohli odpustit otázku, zda se Optima v budoucnu představí také s karoserií kombi (jak naznačil Sportspace), a jak nyní zjišťujeme, odpověď se liší v závislosti na trhu.

Server Autoguide.com například uvádí, že Kia Optima s karoserií kombi nevznikne. Informace zazněla na ženevském autosalonu z úst Ortha Hendrickse, výkonného ředitele produktového plánování amerického zastoupení Kie s tím, že by praktičtější verze překrývala cílovou skupinu nové generace Sorenta. Problémem by také mohl být nedostatečný zájem ze strany zákazníků, kvůli čemu by se nemusely vrátit výrobní náklady. Uvedené informace jsou postaveny na reálném základu, ovšem platí pro americký trh, který je zásobovaný vozy vyrobenými právě v Americe.

Jak se nám podařilo zjistit v rozhovoru s Kateřinou Jouglíčkovou, tiskovou mluvčí českého zastoupení značky Kia, existence Optimy Kombi pro Evropu není zavržena. Tyto vozy jsou totiž vyráběny v Koreji a podléhají zcela jiné prodejní strategii. Vodítkem k úspěchu je menší model Cee´d, jehož verze SW má v Česku ve srovnání s hatchbackem většinový prodejní podíl. V Evropě se tedy Optimy Kombi skutečně dočkáme, zatím ovšem nelze určit, kdy se tak stane.

Jan Mička
Diskuze (13)
8. 4. 2015 19:42
Re: Nechápu
Ale no ták pánové. Taky neví všechno. To by musel mít palici jak konský žaludek a nemoh mít 60 dvéře.protože by se neprotáh. :-|
Avatar - Emel
8. 4. 2015 10:06
Re: no a k comu u nas kombik
100kW by až tolik nevadilo, spíš průběh není takový jako u dvoulitrů.
8. 4. 2015 09:49
Re: no a k comu u nas kombik
myslim si, ze by i stacil 2.0l ze sportage se 180 koniky :-) ale ta 1,7l je fakt pomala. Na druhou stranu bych pro ni i byl, jako pro rodinne auto, ktere clovek pouziva na delsi cesty a nechce divocit. A druhou verzy 2.0l ktera bude divocejsi a dynamicka
8. 4. 2015 07:22
Re: no a k comu u nas kombik
Jiste, ale Optima nikdy nebyla tak levna, aby byla alternativou pro ty co sedlaji OIII 1.6TDI. Optima stala stejne jako zbytek stredni tridy se silnejsimi motory.
8. 4. 2015 04:30
Re: no a k comu u nas kombik
Děkuji za osvětlení, ne že bych ho potřeboval. Znovu opakuju, posteskl jsem si jen nad tím, že jsem předpokládal studii jako předzvěst sériovýho modelu. To se nestalo, proto jsem to sepsal ;-)