Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia představuje nový crossover XCeed, sportovnější alternativu velkých SUV

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Kia dnes ve Frankfurtu představila již čtvrtou karosářskou podobu ryze evropské modelové řady Ceed. Po kompaktním hatchbacku, prostorném kombi Sportwagon a ProCeedu ve stylu „Shooting brake“ přijíždí Ceed v podobě stylového městského crossoveru s označením XCeed.

Sama automobilka charakterizuje XCeed jako sportovnější alternativu k tradičním SUV, což podtrhuje i jeho design. Sportovní charakter umocňje například poměrně dlouhá příď, která hladce přechází na A-sloupky umístěné za předními koly a vytváří tak iluzi kupé. V zadní části zaujme především elegantně klesající silueta a strmá část, která evokuje fastback.

Na city však zaútočí XCeed i nový „energickým“ lakem karoserie Quantum Yellow, který bude vyhrazen pouze pro tento model. V interiéru nás pak čeká nový barevný paket černého čalounění v kontrastu se žlutým prošíváním sedadel, výplněmi dveří a leskle černými a metalicky žlutými akcenty po celé kabině. V podbězích budou vůz zdobit 16-palcová a 18-palcová litá kola s broušenými povrchy.

Rozvor vozu zůstal stejný jako u ostatních zástupců modelové rodiny Ceed, tedy na hodnotě 2650 mm. Zvětšily se však přední a zadní převisy (vpředu o 25 mm, vzadu o 60 mm), díky čemuž XCeed narostl do délky 4395 mm. Šířka vozu je 1826 mm a výška 1495mm.

Nový XCeed tak zaujímá postavení přesně mezi pětidvéřovým hatchbackem Ceed (o 85 mm delší) a plnohodnotným SUV Sportage (o 95 mm kratší). Podobně je na tom XCeed i se svou výškou, oproti Ceedu je totiž o 43 mm vyšší a ve srovnání se Spotage o 155 mm nižší. Řidiči se tak mohou těšit na pohodlné nastupování, lepší výhled díky zvýšené poloze za volantem a ve srovnání s běžnými SUV i a lepší pocit z jízdy, díky nižšímu těžišti.

Interiér by měl podle tvrzení automobilky patřit k nejprostornějším v segmentu kompaktní třídy, což ale nepodkládá žádnými konkrétními čísly. Posádka se však může těšit například na zvýšená sedadla (o 42 mm oproti Ceedu) a zavazadlový prostor o objemu 426 litrů. Po sklopení zadních sedadel, dělených v poměru 40:20:40, však může být zavazadlový prostor zvětšen až na 1378 litrů (dle metodiky VDA).

Chybět nebude ani propracovaný systém konektivity a infotainment systém, který by měl opět patřit k jedněm z nejlepších v segmentu vozů CUV. Palubní dotykový displej o úhlopříčce až 10,25 palce nabídne například schopnost rozdělené obrazovky, což řidiči umožní sledovat najednou až tři různé aplikace. Za příplatek bude dostupné i příplatkové audio JBL Performance, které nabídne i funkci Clari-fi. Ta v reálném čase uměle doplňuje kmitočty ztracené v důsledku komprese audio signálu, čímž dokáže obnovit zvukovou kvalitu co nejblíže originálnímu audio záznamu. 

Ohledně techniky byla Kia poměrně skoupá na slovo, máme však potvrzeno, že se pod kapotou objeví celkem pět nízkoemisních pohonných jednotek. S největší pravděpodobností však půjde o stejné motory, jaké známe z modelů Ceed – tedy 1.0 T-GDi,  1.4 T-GDi a 1.6 T-GDi z modelu Ceed GT. Chybět nebude ani naftová motorizace 1.6 CRDi a postupem čase se dočkáme i mild a plug-in hybridů. 

 Městský crossover Kia XCeed se bude vyrábět ve výrobním závodu Kia ve slovenské Žilině a zahájení prodeje v České republice je naplánováno na 3. čtvrtletí roku 20019. Řadu zákazníků navíc jistě potěší standardní 7letá záruka (s omezením na nájezd 185 tis. km).

Ondřej Mára
Diskuze (19)

Doporučujeme

27. 6. 2019 17:24
Re: sportovnější ???
Akurát, že ten dizajn Tvojho Eclipse Cross je dizajnový galimatiáš ;-)
27. 6. 2019 17:22
Re: Třída
3_diamanty - vidím, že si si opäť zmenil nick! :-(
Avatar - speedfred
27. 6. 2019 10:10
Re: sportovnější ???
Samozrejme že niečo od Mitsu v hybride by bolo TOP,ale nakoniec na ten T-Roc bola super akcia a servis mám pod oknom. (podobnosť s Tooperom čisté náhodná)
Avatar - .StenLi.
27. 6. 2019 10:03
CUV? Ani nie.
Ako moze CUV oproti nizsiemu hatchbacku narast predny previs? Skor nafuknuta Scout verzia Ceedu, ako uz dnes priznane zbytocne GT modely BMW 3 a 4. To reklamovane pohodlnejsie nasadanie pri rozdiele 42mm bude nepostrehnutelne. KIA ma na policke uz davno overeny 1.6 hybrid ale nepochopitelne ho nepouzije :-( Interier vyzera zastaralo a pregombikovane uz teraz. Pre mna dokonale pokazili slubnu studiu.
27. 6. 2019 07:00
Re: sportovnější ???
Už si ho kup, ať se můžeme naplno řechtat takové stylařině. ;-)