Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Kia Sportage 2.0 CRDi SCR MHEV 4x4 8AT GT Line – 48 voltů nemá jen Audi Q8

Tomáš Dusil
Diskuze (28)

Jak splnit normu Euro 6d Temp? Třeba tak, že ke stávajícímu motoru přidáte hybridní technologii. Přesně tak to udělala Kia v případě 2.0 CRDi.

Design, interiér


Kia Sportage se od roku 2015 vyrábí už ve čtvrté generaci. Ta se záměrně trochu podobá předchozí třetí, technicky je však úplně jiná. Vzhledem k tomu, že Sportage tvořila jen v předloňském roce celou čtvrtinu prodejů vozů této značky v Evropě, bylo nasnadě, aby výrobce autu věnoval patřičnou péči. V létě loňského roku se tak představila modernizovaná verze.

Design auta je dnes velmi důležitým prodejním artiklem. Aby Sportage zaujala zákazníky po celém světě, podílela se na jeho tvarovém návrhu hned tři stylistická studia. Evropské sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem, americké z Irvine ve státě Kalifornie a samozřejmě domácí z Namyangu. Všechna tři pracovala nejen na návrhu původního vozu čtvrté generace, ale také na jeho modernizaci. Výsledkem jejich úsilí je změněný přední nárazník s nově řešenými mlhovými světlomety, které jsou standardem u všech verzí modelu. Faceliftem prošla také typická maska chladiče „tygří nos“, která se nyní nabízí ve dvou tmavých odstínech. Zcela nové jsou přední plně diodové světlomety, které jsou ovšem k dispozici až od druhé výbavy Exclusive za příplatek 15.000 korun. Standardem jsou od třetí verze Style, naopak v základní Comfort se musíte spokojit s halogenovými svítilnami.

Vrcholná testovaná verze GT Line dostala specificky řešenou masku chladiče, boční nástavce prahů vyvedených v imitaci chromu, kterou najdete také na pátých dveřích. Standardem jsou 19palcová lehká kola, zezadu verzi GT Line poznáte rovněž podle dvojitého vyústění výfuku. Svébytně řešené nárazníky znamenají, že GT Line je s délkou 4495 mm o 10 mm delší než zbylé verze modelu.

Porsche, Boeing, ale i BMW

Na rozdíl od exteriéru se v kabině modernizovalo na pohled méně. Asi nejvíce upoutá nový volant v kombinaci s pozměněným přístrojovým štítem. Hlavní pracovní nástroj řidiče je u všech verzí standardně kožený, pro GT Line má navíc mírně seseknutou spodní část věnce. Snad aby výrobce zdůraznil, že testovaná výbava hraje roli sportovce.

Pouze GT Line používá lepší přístrojový štít Supervision s barevným displejem. Kupodivu všechny ukazatele (konkrétně rychloměr, otáčkoměr, palivoměr a teploměr motoru) jsou řešeny jako „analogové“. Kromě verze GT Line lze mít „budíky“ Supervision také v nižší výbavě Premium v rámci paketu Tech za příplatek 45.000 korun.

Postavení GT Line na vrcholu této modelové řady se pochopitelně odráží ve velmi bohaté standardní výbavě. Korejci si již tradičně na příplatky moc nepotrpí, takže výbava testovaného vozu byla skutečně kompletní. Ve výsledku se tak na první pohled vyšší cena této verze 904.980 korun může jevit jako ještě vcelku přijatelná. GT Line je také jedinou Sportage, která nabízí elektrické nastavování předních sedadel, což nelze mít u nižších specifikací ani za příplatek. Také čalounění v kombinaci kůže/látka je u této verze jedinečné. Kdo si potrpí na celokožené čalounění, může přihodit dalších 25.000 korun. Druhou příplatkovou položkou je metalický lak za 16.000 korun. Vše ostatní je standardem.

Celková úroveň kabiny je jedním slovem vynikající. Od perfektních sedadel, přes solidní prostor, který může v příčném směru omezovat snad jen mohutný středový tunel mezi sedadly, až po celkové zpracování. Velmi se nám líbilo, že stále najdete pro většinu funkční výbavy samostatné tlačítko. Ztlumit si tak podsvícení přístrojového štítu při jízdě v noci je intuitivní a rychlé, stejně jako nastavení standardní samočinné dvouzonové klimatizace. Vynikající je z pohledu obsluhy i mechanický volič samočinné převodovky, o který si můžete na rozdíl od všech těch elektroimpulzních systémů (v horším případě s otočným kolečkem) opřít pravou ruku. Navíc jeho tvar písmene T je ten nejlepší, jaký známe. Vždyť takto to mělo třeba dodnes úžasné Porsche 928 a o faktu, že to připomíná plynové páky ovládání tahu motorů dopravních letadel nemluvě… Volič je tady navíc umístěn blíže k řidiči. Vůbec celé řešení palubní desky cílí na řidiče. Proto i středový panel je k němu natočený stejně jako již léta (s výjimkou několika starších modelů) u vozů BMW. A ty jsou dlouhodobě považovány za přiklad téměř dokonalého řešení kabiny auta.

Motor, jízdní vlastnosti


To důležité najdete uvnitř

Vrcholná verze GT Line je poháněna čtyřválcem 2.0 CRDi z takzvané řady R, která platí za skvělý vznětový motor už od dob svého představení v roce 2009 - původně pro Hyundai Tucson, respektive ix35, následně pak ve třetí generaci Sportage. Motor nabízený od začátku ve dvou kubaturách – 2,0 a 2,2 litru, vyvinuli primárně pro emisní normu Euro 5.

V nové Sportage je motor série R v dvoulitrové verzi, přičemž plní roli špičkové motorizace nabízející výkon 136 kW při 4000 otáčkách za minutu. Snad ještě zajímavější je ale vrchol točivého momentu 400 N.m při 1750 až 2750 otáčkách za minutu.

Už před lety se nám agregáty řady R líbily svým velmi kultivovaným projevem, připomínajícím zážehový motor. Toto se s přechodem na normu Euro 6d Temp nezměnilo. Nízký mechanický hluk je v tomto případě potlačen nejen účinným odhlučněním vozu či moderním common-railem se vstřikovacím tlakem až 2000 barů, ale také některými dalšími konstrukčními opatřeními. Tak třeba blok motoru používá výztužný rám (takzvaný bedplate). A dále jsou uplatněny vyvažovací hřídele, což je i vzhledem k výrazně nadčtvercové koncepci motoru (vrtání 84 mm, zdvih 90 mm) vítané. Nově je čtyřválec vybaven technologií SCR, tedy vstřikováním močoviny AdBlue do spalin ve výfuku.

Tajemství „eko dynamiky“

Největší novinka Sportage pro modelový rok 2019 se pojí právě s testovaným vznětovým dvoulitrem. Pod pojmem EcoDynamics+ se ukrývá mild hybridní technologie (MHSG), která určitou měrou přispívá ke splnění stávajících přísných emisních norem. Dle výrobce snižuje množství emisí oxidu uhličitého v rámci metodiky měření WLTP až o čtyři procenta.

Základem mild hybridu je reverzibilní spouštěč-alternátor. S motorem či přesněji jeho klikovým hřídelem je spojený klasicky přes řemen pohonu příslušenství. Systém MHSG zde pracuje ve dvou režimech -jako motor, respektive generátor. Prvně jmenovaný se uplatní při akceleraci vozidla, kdy elektromotor podporuje spalovací agregát svým výkonem 12 kW. Naopak při brzdění  - popřípadě plachtění (jízda s ubráním plynu), přejde systém z režimu motor do módu generátor, kdy rekuperuje energii, čímž dobíjí akumulátor. Tím zde není klasická 12voltová baterka, ale 48voltový akumulátor lithium-ion, který se nachází pod podlahou zavazadelníku. Systém MHSG zároveň slouží jako startér motoru systému Idle Stop & Go, tak Kia nazývá svůj pokročilý stop-start systém. Tím, že není motor opětovně startován klasickým spouštěčem, může jej startovat i za pohybu vozidla. 

Fakt, že se akumulátor lithium-ion musel vejít pod podlahu zavazadelníku, znamená z uživatelského hlediska určité omezení. V praxi sem tak nedostanete ani dojezdovou rezervu, tudíž se musíte spokojit s opravnou sadou. Bohužel i s ní je základní objem kufru jen 439 litrů (dle VDA). Přitom zážehové verze nabízejí až 503 litru, menší diesel až 480 litru, v obou případech s opravnou sadou na pneumatiky.

Kolik to vlastně jedeme?

Dvoulitr se ve Sportage pojí jako jediný motor výhradně s pohonem všech kol a také osmistupňovou samočinnou převodovkou s měničem momentu, která je alternativou pro šestistupňový manuál. Ostatní motorizace mají coby automat dvouspojkovou sedmistupňovou skříň. Jízdní výkony jsou v obou případech stejné - zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,5 sekundy a maximální rychlost 201 km/h. Testovaný vůz je sice vrcholem v řadě Sportage, avšak z pohledu zrychlení jej překonává benzinový motor 1.6 T-GDi, který umí stovku za 9,1 sekundy.

Vzhledem k výkonu motoru 136 kW je udávaná dynamika spíše skromnější. Navíc jak píšeme výše, osmistupňová samočinná převodovka je v tom tentokrát nevinně. Důvodem, proč tomu tak je, může být vyšší hmotnost 1672 kg stejně jako velká čelní plocha karoserie, byť aerodynamika s koeficientem čelního odporu vzduchu Cx 0,33 není rozhodně u takového auta špatná. 

Akcelerace v nižších rychlostech je slušná, v těch vyšších je ale vidět, že pohon trochu bojuje s proudícím vzduchem i pasivními odpory v hnacím řetězci. Samočinná převodovka řadí vcelku rychle a na rozdíl od dvouspojkové skříně také plynule. Po lehkém zaváhání při rozjezdu z místa již pracuje velmi dobře, takže celkové sladění s motorem si moc kritiky nezaslouží.  Použité zpřevodování je kupodivu kratší, než očekáváte, což dokazují otáčky motoru na osmičku při rychlosti 130 km/h asi 1900 za minutu. V porovnání s manuální převodovkou jsou všechny kvalty kratší, což je jasný bonus osmi převodů. Právě to vysvětluje, proč mají obě převodovky stejné zrychlení z klidu na sto. Zatímco třeba pětka je u manuálu už rychloběh, u automatu se vyznačuje převodem 1,219:1 a je tedy ještě „do tahu“.

Moderní technika ve spojení s mild-hybridem by měla motoru pomoci k větší hospodárnosti. Údaj výrobce o kombinované spotřebě 5,7 až 5,8 litru na 100 km zní slibně, realita je však bohužel horší. Zcela běžně jsme jezdili se spotřebou od 7,9 do 8,2 litru na 100 km.

Pokud na nás motor působil nabízenou dynamikou lehce rozpačitě, jakkoliv třeba kultivovaností byl skvělý, jízdní vlastnosti vozu nelze hodnotit jinak než jako vynikající. A to nejen v měřítkách vozů SUV. I přes velká 19palcová kola auto na výmolech nebouchá. Celkové tužší odladění přijde vhod při svižné jízdě, kdy je krásně cítit, jak se přední a zadní část vozu pohybuje nahoru a dolů současně v rytmu terénních nerovností. Tedy žádné houpání. Sportage rovněž velmi účinně maskuje rychlost. Výsledkem je, že jede často rychleji, než si myslíte, někdy i poměrně výrazně. Jde opět o souhrn velmi dobrého odhlučnění se skvěle naladěným podvozkem. Solidní bylo také řízení. S převodem 13,8:1 je velmi strmé, takže mezi plnými rejdy vám stačí otočit 2,5krát volantem. Současně ale nabízí plynulost a dobré vyvážení. Po někdejších neposilovaných a nekonzistentních řízeních třeba prvního cee´du tady není ani památky.

Závěr


Závěr

Přes některé výtky je Sportage velmi dobrým vozem. Kdyby nabízela o něco lepší jízdní výkony a zároveň nižší spotřebu, udělili bychom jí ještě o půl hvězdičky v hodnocení více. Objektivní slabinou této verze je také zavazadelník. V praxi to však tak zlé není, neboť třeba hluboký kočár běžných rozměrů do kufru narvete, byť jej bude zcela vyplňovat. Verze GT Line má jako jediná elektrické ovládání víka zavazadelníku, které se však pohybuje dost pomalu, takže manuální by nám v praxi vyhovovalo více. Pochvalu zaslouží kompletní standardní výbava, která z části ospravedlňuje na první pohled vyšší cenu této verze.

Kia Sportage 2.0 CRDi SCR MHEV 4x4 8AT GT Line
Nejlevnější verze modelu 494.980 Kč (1.6 GDi GPF 4x2/97 kW Comfort)
Základ s testovaným motorem 784.980 Kč (2.0 CRDi SCR MHEV 4x4/136 kW Premium)
Testovaný vůz bez příplatků 904.980 Kč (2.0 CRDi SCR MHEV 4x4 8AT/136 kW GT Line)
Testovaný vůz s výbavou 920.980 Kč (2.0 CRDi SCR MHEV 4x4 8AT/136 kW GT Line)

Plusy

  • Vynikající interiér
  • Kvalitní zpracování
  • Na vše je tlačítko
  • Ergonomie
  • Skvělá přední sedadla
  • Tichý a kultivovaný motor
  • Vynikající jízdní vlastnosti
  • Kompletní výbava v základu
  • Velkorysá záruka 7 let


Minusy

  • Vyšší spotřeba
  • Jen průměrná dynamika
  • Omezený objem zavazadelníku
  • Vyšší cena

Kia Sportage 1.6 CRDi 100 kW 4x2 7DCT


 

Svezli jsme se: Kia Sportage 1.6 CRDi 100 kW 4x2 7DCT

Velkou novinkou u omlazené Kie Sportage je nový vznětový motor 1.6 CRDi, který nahradil dřívější 1.7 CRDi. Automobilka se přitom chlubí, že si turbodiesel vyvinula sama.

Na českém trhu je k dispozici výhradně v provedení o výkonu 100 kW a kombinovat se dá s šestistupňovou manuální převodovkou, nebo se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem. Na výběr je také pohon předních kol i čtyřkolka. My jsme vyzkoušeli předokolku se samočinnou převodovkou. A byli jsme příjemně překvapeni.

Ukázalo se totiž, že naftová jedna-šestka je racionální volba, která do jízdy "netahá" prakticky žádné větší kompromisy. Síly má dost na všechno, co byste od takového kompaktního SUV mohli chtít - na bezpečné předjíždění, na bezproblémové cestování po dálnici i na výlet třeba někam do hor, kam se dostanete jen po prudce stoupající silnici. Jediným "omezením" je pouze neochota zrychlovat v tempu nad 160 km/h. Ale upřímně, kolikrát tohle potřebujete?

Mnohem důležitější je, že nový turbodiesel vyniká kultivovaností, je skvěle utlumený a nijak neobtěžuje. Jen při plném zatížení se ozve typické naftové chrčení, i to je ale sympaticky potlačené.

Výhrady nemáme ani k sehranosti s automatickou převodovkou, která po většinu času řadí hladce a rychle. Příjemné také je, jak pracuje s otáčkami. U mnohých aut se stává, že převodovka třeba při výjezdu z pomalé zatáčky nechává zařazený vyšší převod (ten, který tam byl v době nájezdu) a podřadí až při výjezdu, v okamžiku, kdy prudčeji šlápnete na plyn. Jenže změna převodu samozřejmě nějakou dobu trvá.

Dvouspojka v Kie jako by byla na podobné situace dopředu připravená, takže ještě v oblouku podřadí, abyste měli při výjezdu k dispozici ideální otáčky. Jízda díky tomu působí mnohem plynuleji. Šestnáctistovka mimochodem nejlépe pracuje od 2000 ot/min.

Nejmilejším překvapením byla spotřeba. Po týdenním testu palubní počítač ukazoval 6,4 l/100 km, dostat se dlouhodobě pod šest podle nás nebude problém. Testovaná konfigurace s automatem a pohonem předních kol pak přijde minimálně na 659.980 Kč.

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (28)

Doporučujeme

Kia Sportage 2.0 CRDi SCR MHEV 4x4 8AT GT Line
Cena základní sestavy 904 980 Kč
Výbava základní sestavy Elektricky ovládaná a sklopná vnější zpětná zrcátka, plně diodové hlavní světlomety, mlhovky LED, zadní LED svítilny, elektrické ovládání víka kufru, elektricky stavitelná přední sedadla, dvouzonová samočinná klimatizace, vyhřívaná přední i zadní sedadla, vyhřívaný volant, čalounění sedadel v kombinaci kůže/látka, sedmiletá záruka (první tři roky bez omezení počtu ujetých kilometrů), hliníkové pedály, pokročilý adaptivní tempomat, audio systém JBL, navigace s 8palcovým barevným monitorem, palubní deska Supervision, 19palcová kola z lehké slitiny, asistent stability přívěsu, asistent pro sjíždění prudkých svahů, paket Tech – zahrnuje pokročilé asistenční systémy), atd. Kč
Cena testované sestavy 920 980 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+ 16.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 136 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 1750 - 2750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 201
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.5
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 5.7
Emise CO2: 149
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 439 / 1428
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1672 / 578
Rozměr pneu: 245/45 R19
Kia Sportage  2.0 CRDi SCR MHEV 4x4 8AT GT Line
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4495
b) šířka (mm): 1855
c) výška (mm): 1635
d) rozvor (mm): 2670
e) rozchod vpředu (mm): 1625
f) rozchod vzadu (mm): 1636
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1130
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 520 / 840
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 990
k) šířka vpředu (mm): 1510
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 490
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
2. 4. 2019 23:56
Re: K čemu je takovy motor?
Subaru s CVT má stálý pohon všech kol v poměru 55% ku 45%.
Avatar - .StenLi.
2. 4. 2019 13:51
Re: Nu a proč ne
Piseme o roznych veciach. Ja o najnizsej spotrebe a ty o najvyssej ucinnosti. Najnizsiu spotrebu ma hybrid mimo mesta, (nepisal som o dialnici) a kedze je umerana efektivite, aj ta je vyssia mimo mesta. Ucinnost, resp. efektivita hybridneho systemu sa sklada z efektivity ICE a efektivity trakcneho motora, nabijacky a generatora. Najvyssiu tepelnu efektivitu dosahuje ICE pri atkinsonovom rezime znizenia efektivneho objemu motora a to castejsie mimo mesta ako v meste kde kvoli castym akceleraciam pracuje ICE casto v klasickom rezime, kvoli slabemu elektromotoru a malej baterii ktore same nestacia na rozbeh bez brzdenia premavky za sebou. Efektivita rekuperacie ma daleko od 100% kvoli stratam pri nabijani a spotrebe v elektromotore, ale hlavne kvoli stratam pri generovanim, pretoze v baterri nemoze byt ulozena vsetka energia vyrobena pri plnej rekuperacii (prudsie brzdenie) kvoli prilis vysokemu vykonu ktory baterka nezvladne a toto sa opat deje castejsie v meste pri prudsom brzdeni na semaforoch ako pri pozvolnejsom brzdeni z 90 na 50 pri vjazde do obce. Tento problem s neschopnostou vyuzit rekuperovanu el. energiu je este vyraznejsi pri EV kde maju motor/generatory vyrazne vyssi vykon rekuperacie, u Tesly stovky kW, ale aj na nabijacke zvladnu S a X "iba" 125kW a Model 3 250kW a trecie brzdy sa teda musia pouzit aj vtedy kedy ich vlastne vobec netreba. Idealne riesenie by bolo mat na kazdom kolese osobitny elektromotor s vysokym vykonom ktory by mohol nahradit trecie brzdy uplne aj v ramci ESP a energy peak ktory by nedokazala vstrebat baterka by sa potom spotreboval v menici el. energia > teplo, alebo este vyhodnejsie by sa ulozil v superkondenzatoroch. Toto vyvijaju mnohe spolocnosti a je to aj dovod kupy Maxwell spolocnosti Teslou. Snad sa dockame kondenzatorov a vykonnejsich elektromotorov aj v hybridoch a spotreba v meste pojde este vyraznejsie.
2. 4. 2019 13:48
Re: K čemu je takovy motor?
Casy ked Subaru malo poriadny plnohodnotny trvaly pohon 4x4 su uz prec. Dnes najdes u Subaru namiesto medzinapravoveho diferencialu len spojku ktora podla potreby pripaja pohon druhej napravy.
2. 4. 2019 10:32
Štípněte mě,
jestli čtu dobře. Hybridní naftové kompaktní SUV s mizernou dynamikou a spotřebou 8l, to vše za víc jak 900t a dostalo 4 hvězdy? :-O
2. 4. 2019 09:42
Re: Nu a proč ne
Ja teda neviem, ale podľa dostupných informácií, je to presne naopak. Hybridný systém má najvyššiu účinnosť práve v meste, kde pri častom zrýchľovaní a dobrzďovaní výrazne napomáha krútiacim momentom. Pri diaľničných rýchlostiach je tento systém prakticky uspaný, ale hádať sa nebudem: https://www.mojelektromobil.sk/hybrid/