Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kimi Räikkönen sedačku pro rok 2017 nemění, zůstává u Ferrari

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Přestupová horečka ve formuli 1 se zatím nerozhořela. Ferrari si ponechá bývalého finského šampiona i příští sezónu.

Scuderia z Maranella dnes potvrdila, že Kimi Räikkönen zůstává v týmu i v roce 2017, smlouvu již prodloužil. Svérázný finský pilot je mimochodem posledním, kdo vybojoval pro italskou stáj titul mistra světa jezdců, čas letí, už tomu bude devět let. Tým nechce riskovat a raději si ponechá vedle čtyřnásobného šampiona Sebastiana Vettela zkušeného jezdce. Kimi má poslední dvě sezóny rozhodně povedenější než rok 2014 vedle Fernanda Alonsa, jeho současná forma evidentně bosse stáje přesvědčila. Jen Ferrari letos s výjimkou Kanady nestačí na Mercedes a občas ani na Red Bull. S ním nedávno prodloužil Daniel Ricciardo, takže se zatím žádná přestupová bomba nekoná.

Kimi-Matias Räikkönen, jak zní celé jeho jméno, je nejstarším závodníkem v současném poli, v říjnu oslaví sedmatřicáté narozeniny. Už se dávno zapomnělo na to, že ho švýcarský hledač talentů Peter Sauber vytáhl před patnácti lety z formule Renault a superlicenci dostal podmíněně. Uvedl se brilantně, tak po něm sáhl McLaren. V kokpitu vozů z Wokingu byl dvakrát vicemistrem světa (2003 a 2005), ale zmíněný jediný titul získal až v prvním roce pro Ferrari (2007). Na konci dekády, po sezóně 2009 odešel do rallye a zkusil i zámořský NASCAR, aby se po dvou letech vrátil k novodobému Lotusu. Ten vyhrál dvakrát (Abú Zabí 2012 a Austrálie 2013) právě jeho zásluhou.

Od té doby ovšem rodák z Espoo na další výrazný triumf čeká, do Maranella se vrátil právě v již zmíněném roce 2014, ale ještě se mu nepodařilo protnout cílovou čáru jako prvnímu. Zatím má na kontě sedm pódiových umístění: čtyři třetí a tři druhá místa. Lotus tenkrát opustil, dlužil mu peníze a profesionální závodník prostě zadarmo nejezdí... V aktuální tabulce před britskou Grand Prix má mimochodem stejných 96 bodů jako kolega Vettel. Pro Fina to bude už čtvrtá sezóna v rudých barvách za sebou a sedmá celkově.

„Mám pocit, že jsem stejně silný jako dřív. Vždycky jsem říkal, že bych tu nebyl, kdybych si to neužíval. Nebavil by mě pocit, že nemůžu dělat svou práci na 100 procent. Bez motivace bych neztrácel čas svůj ani týmu. Před téměř deseti lety jsem prohlásil, že mým posledním týmem ve formuli 1 bude Ferrari. To pořád platí, co se stane v budoucnu, to nevím. Čas ukáže, obvykle nedělám plány na delší dobu,“ řekl Kimi ve čtvrtek v Silverstone. Během své kariéry zvítězil ve 20 VC, z toho devíti za italskou legendu.

Räikkönen je tak devátým potvrzeným jezdcem, posty nebudou měnit ani Lewis Hamilton (Mercedes), Nico Hülkenberg (Force India), Carlos Sainz (Toro Rosso), Fernando Alonso (McLaren) a Romain Grosjean (Haas), stávající duo si ponechá i Red Bull. Rozložení sil může být jiné, pro příští rok se předpisy změní měnit razantněji, než tomu bylo v posledních letech. A Kimi přece vždycky ví, co má dělat...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)