Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kompaktní SUV od Mercedesu: Ani BLK, ani GLC, ale GLA?

Diskuze (3)
Opět se objevily další „zaručené“ informace, jak se bude jmenovat kompaktní SUV Mercedes postavené na základě nové třídy A.

Jména malých Mercedesů jsou stále hádankou. Jistota je jen u již odhalených modelů: pětidveřového hatchbacku třídy A a kompaktního MPV třídy B. Na společné platformě vyroste celkem pět modelů, další tři tedy Mercedes teprve ukáže.

První z chybějícího trojlístku bude sedan, resp. čtyřdveřové kupé. Jeho podobu naznačila studie Concept Style Coupé, kterou Mercedes představil na dubnovém autosalonu v Pekingu. Pro sériový model automobilka buď oživí název CLC, nebo použije nový CLA.

Další na řadu by mělo přijít kompaktní SUV. Původně se o něm hovořilo jako o třídě BLK, později se zahraniční média přiklonila k názoru, že nová modelová řada dostane označení GLC. Podle nejnovějších informací je ale tato zkratka ze hry – pod stejným názvem kdysi v USA prodávala Mazda třetí generaci modelu 323 (1977-1980), kde písmena GLC značily Great Little Car (malé-velké auto). Mercedes prý nechce riskovat shodu názvů. Nyní proto platí, že by se novinka měla příští rok uvést jako třída GLA.

Jak jezdí nová generace kompaktních Mercedesů? Přečtěte si test Mercedes-Benz B 180 CDI

Název se samozřejmě ještě může změnit, ale základní fakta jsou jasná. Silnou inspirací je prý Range Rover Evoque, a tak konkurent od Mercedesu dostane podobné vnější rozměry a neméně zajímavé tvary.

Příbuznost s třídou A znamená příčně uložený motor – tedy prostorově úsporné řešení, které však znamená standardně pohon předních kol. To bude mezi terénními Mercedesy novinkou. Ale jak se na SUV sluší a patří, dražší verze nepochybně dostanou i systém 4x4. Kromě manuální převodovky bude na výběr i sedmistupňová dvouspojková, která zastane roli klasického automatu.

Představu o paletě motorů poskytne opět třída A: benzinový 1,6 turbo (90 a 115 kW), 2,0 turbo (155 kW), dieselový 1,8 turbo (80 a 100 kW) a 2,2 turbo (125 kW).

Aktuálně vyrábí Mercedes tři modely kategorie SUV: třídu M, její sedmimístnou alternativu GL a střední GLK. Dále se v nabídce stále drží klasický rámový offroad třídy G a s kategorií SUV koketuje třída R. Vedle GLA se chystá ještě jeden model – třída MLC, která po vzoru BMW X6 spojí rysy SUV a kupé.

Když se vrátíme k pětici kompaktních modelů s pohonem předních kol – stále v našem přehledu jeden chybí. Tím pátým by mělo být kombi odvozené od sedanu CLA.

Diskuze (3)
4. 5. 2012 10:41
Re: Mercedesi oznaceni
ja bych to oznacil treba jako "A+" ;-)

Sice porad hloupe oznaceni, ale rozhodne lepsi nez "B-class". To mi zni uplne jak "II jakost" ;-\ A to nejsem zadny odbornik na marketing a na vymysleni nazvu aut.
Ted se v tom totalne zamotaji, spousta aut s 3mi pismeny uz tu u mercedesu je a neni v tom zadna logika. To zas bude vyjimka z vyjimky, kdyz ta pismena budou i neco realne znamenat.
4. 5. 2012 05:27
Re: Mercedesi oznaceni
To nebyla blbost, obo jim nic jinyho nezbylo.
C,E,S a A no a co mezi A a C dat?? B, problem je spis v tom, ze pred 15 lety se netusilo, ze se z jednoho modelu bude odvozovat pet dalsich.
3. 5. 2012 15:08
Mercedesi oznaceni
to byl tez marketingovy napad stoleti, oznacit si vlastni radu aut jako B-klasse.
Jeste u segmentu, ktery je vzhledem k mensim rozmerum mimoradne citlivy na jakekoliv narazky na to, ze se jedna "druhorada", "nedospela" a "osizena" auta.

Ted z toho budou chtit moudre hlavy marketingovych odborniku vybruslit a nejmene povedene rady prejmenovat trojici pismen, ale aby to nakonec nebylo jeste horsi. Treba to nakonec pojmenuji "BLB" . 8-s