Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept ID.5 GTX Xcite je učňovský vůz v podání Volkswagenu

Filip Melich
Diskuze (5)

Učňovské vozy se nestaví jen ve škodovce, jejich tvorbou trénují také studenti Volkswagenu. Nejnovějším příspěvkem je sportovně pojatá studie ID.5 GTX Xcite.

Kromě studie terénního elektromobilu vycházející z produkčního modelu ID.4, Volkswagen na akci nazvané ID. Meet (Setkání ID.) prezentoval také sportovněji pojatou studii sportovního elektromobilu, který vychází z produkčního vozu ID.5 GTX. Vůz vystavený ve švýcarském městě Locarno postavili učňové.

Na studii nazvané ID.5 GTX Xcite po dobu jednoho roku pod odborným dohledem pracovalo čtrnáct učňů Volkswagenu. Příprava postupně probíhala na třech lokacích značky v Sasku, konkrétně ve Cvikově, v Drážďanech a v Saské Kamenici. Učňové pracovali jak na návrhu designu vozu, tak na úpravě karoserie a finálním zprovoznění.

Devatenáctiletý Duncan Loibl, který se na přípravě ID.5 GTX Xcite podílel, k projektu řekl: „Pro mě byl tento projekt něčím skutečně unikátním: jako tým jsme společně pracovali na dosažení cíle, kombinovali jsme několik rozdílných disciplín a pracovali ve skutečných podmínkách, jakými je hlídání rozpočtu, plánování a implementace. Jako tým jsme také museli překonat řadu překážek způsobených covidem a dočasnými potížemi s dodávkami. O to víc jsme pyšní na auto, které jsme vytvořili, a vědomosti, které jsme získali. Za tuto zkušenost jsem vděčný, stejně jako za možnost účastnit se projektu ID.5 GTX Xcite.

Za základ projektu posloužil Volkswagen ID.5 GTX s 82kWh baterií. Změny na karoserii zahrnují úpravu podběhů kol a blatníků, stejně jako rozšíření bočních prahů. Na lakování karoserie byly použity odstíny z palet značek Volkswagen a Lamborghini, přičemž je kombinováno lesklé a matné provedení. Unikátní jsou rovněž 22palcová hliníková kola s práškovaným povrchem.

Uvnitř hrají prim Alcantara a veganská kůže. Logo projektu bylo vyšito na opěradlech předních sedadel a kombinuje logo ID s číslem 8, což je počet dosud dokončených studentských projektů. Ozdobné prošívání se nachází také na vnitřních částech sedadel a ve výplních dveří, a navíc je kombinováno se stejně barevným kontrastním stehováním dalších částí interiéru.  

Učňové navrhli také audiosystém vozu o celkovém výkonu 2000 W, který následně sestavili z dílů od společností Gladen, Musway a Bang & Olufsen. Myslelo se rovněž na mobilitu takzvané poslední míle, takže se v zavazadlovém prostoru nachází elektrický skateboard Teamgee H5.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

14. 9. 2022 11:57
A to se vyplatí!
https://www.novinky.cz/…y-naklady-mohou- :no: :no: prekonat-benzin-40408585#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=9&utm_campaign=abtest196_discuss tuion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
:-[] :-[] :-[]
P.S. Tento zavalitý zkratowůz je mimořádně odpudivý. :-O :-(
Avatar - KANKUNEN
14. 9. 2022 10:25
Re: Příšerná obluda a ta barva je inspirována válkou na Ukra
Tou Moskvou jsi to přehnal. Ti prasorusi si s'erou mezi spacák a místo kde žerou.
Avatar - KANKUNEN
14. 9. 2022 10:22
Re: Příšerná obluda a ta barva je inspirována válkou na Ukra
Snad pointa je jasná.
14. 9. 2022 10:08
Re: Příšerná obluda a ta barva je inspirována válkou na Ukra
V článku ale není o Ukrajině jediné slovo.
14. 9. 2022 09:24
Příšerná obluda a ta barva je inspirována válkou na Ukrajině
Asi německým jugendům zapoměli říct, že by kluci ukrajinský potřebovali teď spíše nějaké zbraně a ne EV obludy, ač s dokonale maskovacím paintem. Možná jsem to špatně pochopil, protože možná kdyby tohle vyjelo na ruZáka z lesa tak zahodí kvér i tank a poběží až do Moskvy.