Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncern Hyundai odhaluje budoucí plány. Nabídne 23 elektromobilů a dvě vodíková auta

David Bureš
Diskuze (6)

Ani korejský koncern čítající značky Hyundai, Kia a Genensis se nevyhne elektrifikaci. Do roku 2025 plánuje vyrábět 44 elektrifikovaných modelů.

Automobilky se v posledních měsících předhánějí v odhalování svých budoucích plánů, v nichž počítají s celou záplavou různě elektrifikovaných automobilů. Korejský koncern Hyundai Motor Group je v tomto směru proti mnohé konkurenci o krok napřed, když nabízí poměrně slušnou paletu hybridů a elektromobilů už dnes, také on však počítá s rozšířením nabídky tohoto druhu aut.

„Pro upevnění našeho vedoucího postavení v oblasti elektrifikace vozidel plánujeme vyrábět do roku 2025 celkem 44 elektrifikovaných modelů,“ prozradil Euisun Chung, výkonný viceprezident koncernu Hyundai Motor Group.

Už loni produktová řada elektrifikovaných aut korejského koncernu zahrnovala 24 modelů. Do roku 2025 jich však bude bezmála dvojnásobek, z toho půjde o 13 modelů s hybridním pohonem, šest modelů s externě nabíjitelným hybridním pohonem, 23 elektromobilů napájených akumulátory a dva elektromobily s palivovými články.

Už dříve vyšlo najevo, že se hybridního pohonu dočká třeba Kia Ceed nebo nová generace Kie Sorento. To samé platí i pro Hyundai Santa Fe a nový Hyundai Tucson, které budou dostupné jako hybridy i plug-in hybridy. Jmenovitě značka Kia pro následující léta chystá také svůj první automobil s vodíkovými články, který využije techniku již prodávaného crossoveru Hyundai Nexo.

„Konkrétně v segmentu elektromobilů s palivovými články, v němž se můžeme pochlubit celosvětově bezkonkurenčními technologiemi, urychlíme náš rozvoj poskytováním systémů palivových článků zákazníkům nejen z automobilového průmyslu, ale také z ostatních odvětví,“ říká k tomu Chung s tím, že Hyundai-Kia počítá ve spolupráci s partnery i s budováním infrastruktury čerpacích stanic pro vodíková auta.

V této oblasti bude koncern spolupracovat s renomovanou společností Cummins, známou pro své naftové agregáty. Firmy spolu chtějí vyvíjet a prodávat nová technická řešení, která budou kombinovat systém palivových článků Hyundai a elektrických pohonů, akumulátorů a řídicích systémů Cummins.

Hyundai plánuje dodávat systémy palivových článků jak pro odvětví dopravy (pokrývající vozidla, plavidla, kolejová vozidla a vysokozdvižné vozíky), tak pro odvětví energetiky (pokrývající výrobu a uchovávání elektrické energie). Vodíku přitom společnost do budoucna hodně věří, aktuálně v domovské Koreji buduje výrobní kapacitu na stavbu 500.000 aut s palivovými články ročně.

Také oblast bateriových elektromobilů však pro koncern Hyundai-Kia bude klíčová. Podobně jako jiné automobilky chystá architekturu speciálně určenou pro elektrovozy. První model, zkonstruovaný výhradně pro elektrický pohon, bude uveden na trh v roce 2021. Nové platformy pro elektromobily pak dorazí v roce 2024.

Novinky si během nadcházejících pěti let vyžádají investice ve výši více než 100 bilionů jihokorejských wonů (cca 1,95 bilionu korun). Vedle vývoje techniky pro elektromobily půjde také o práce na systémy pro autonomní vozidla. Koncern chce platformu pro autonomní vozidla vyvinout do roku 2022, vyrábět je chce začít v druhé polovině roku 2024. Využije přitom svého společného podniku se společností Aptiv.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
8. 1. 2020 15:28
Už nebudeme vědět co kupujeme
Bude to jako v Americe kde si lidi mysleli že TDI je hybrid
Avatar - 3_diamanty
8. 1. 2020 10:49
Re: Co to tam ten Burneš píše?
ale zase tych 13 hybridov a 6 plug-in hybridov to uz vyzera fajn.... teba si asi uz zacat zvykat ze v nasledujucej dekade uz ciste spalovaky stratia svoje dominantne postavenie na trhu a kusok sa to uz prerozdeli ... a tretinka budu elektra... tretinka spalovaky.... a tretinka hybridy.. :yes:

ja vidim cestu masovejsej prepravy najskor v hybridoch... teda ani ciste elektro ale uz ani cisty spalovak... a prave hybrid je v tomto idealny kompromis
Avatar - KANKUNEN
8. 1. 2020 08:16
Co to tam ten Burneš píše?
Hyundani, Kina a Genensis