Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konec dieselu! Hyundai Staria se v Česku začne prodávat s hybridem

Lukáš Volšický
Diskuze (61)

Líbí se vám Hyundai Staria a chtěli byste jej pouze s aktuální naftovou motorizací? S nákupem byste si měli pospíšit, protože už brzy ji nahradí nový hybrid.

Už letos se Hyundai Staria v Evropě definitivně rozloučí s naftovým motorem. Na domácím korejském trhu se oficiálně představuje nová elektrifikovaná motorizace futuristického rodinného MPV, která tam láká na vyšší výkon i nižší spotřebu než stávající 2,2litrový turbodiesel a 3,5litrový benzinový vidlicový šestiválec. Novinka se ještě během letošního roku objeví i na českém trhu a bude jedinou dostupnou variantou.

Elektrifikovaný Hyundai Staria se představuje s nenabíjecím hybridním pohonem zakládajícím na přeplňovaném 1,6litrovém zážehovém čtyřválci Smartstream s jedním elektromotorem a šestistupňovou automatickou převodovkou pro pohon předních kol. Spalovací motor disponuje nejvyšším výkonem 132 kW (180 koní) a 265 newtonmetrů, přičemž elektromotor mu pomáhá dalšími 54 kW (73 koňmi) a 304 newtonmetry.

Kombinovaný systémový výkon elektrifikované Starie tak dosahuje 180 kW (245 koní) a 367 newtonmerů. V Česku tak nově bude Staria dostupná s výrazně silnějším pohonem než doposud, tedy minimálně co do maximálního výkonu. Hyundai Staria se u nás prodává s přeplňovaným vznětovým čtyřválcem 2.2 CRDi o 130 kW (177 koních) a 430 newtonmetrech. Rozloučit se však budeme muset také s pohonem všech kol, který je aktuálně dostupný pro sedmimístnou a devítimístnou konfiguraci.

Video se připravuje ...

Designově se Hyundai Staria s novým hybridním pohonem nedočkal dalších vylepšení a oficiální tisková zpráva pro domácí Jižní Koreu uvádí, že se po modernizaci objevuje nový USB-C nabíjecí port v interiéru, nový chytrý klíč, přední parkovací senzory nebo pomalejší chod automatických posuvných dveří. Na oficiální představení pro Evropu a Česko si však ještě musíme počkat.

Tuzemské zastoupení značky nám na náš dotaz potvrdilo, že se hybridní Staria objeví v Česku ještě během letošního roku a nahradí aktuální naftovou motorizaci, stejně jako ve zbytku Evropy. Importér očekává, že zákaznické objednávky spustí ještě před začátkem prázdnin a první vozy se na našich silnicích objeví přibližně v září. Počkat si musíme i na zveřejnění nového ceníku.

Lukáš Volšický
Diskuze (61)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
7. 3. 2024 09:16
Re: to jsou mi věci
já to nebyl :-)
Avatar - Barrichello
7. 3. 2024 09:15
Re: Slet pomatených šílenců
ten už byl smazán, jeden z hammunových nicků byl konečně zabanován :-)
6. 3. 2024 20:48
Re: ani ne 10 roku po dieselgate
Prudke narusty zminenych chorob tezko muzou byt z dieselu. Jednak tu diesely tu byly vzdycky (autobusy, nakladaky...) a to co slo ze starych benzinu nebylo o moc lepsi (dvoutakty, olovnaty benzin atd.).
Avatar - Mikesus
6. 3. 2024 18:52
Re: Slet pomatených šílenců
To reaguješ sám na sebe, nebo je tam příspěvek co není vidět?
Avatar - Mikesus
6. 3. 2024 18:48
Re: ani ne 10 roku po dieselgate
Je to tak, protoze úředník 20 let si myslel, že z vyfuku jde jen co2. No a od nástupu dieselu se najednou začalo řešit, že je prudký nárůst autismu, chopn, astma, neurologických potíží, onkologických onemocnění a začali zjišťovat postupně, že to není jen co2 a že diesel má v realu úplně jiné emise než na papíře a dále brekot automobilek, že euro5 není splnitelné a najednou zvládají najednou euro6 i s rezervou.