Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Konkurence pro Rolls-Royce a Bentley? V Británii vzniká ambiciózní značka Forseven

Marek Bednář
Diskuze (1)

Nová automobilka s názvem Forseven, která se rodí ve Velké Británii, má obrovské ambice. Ve vedení jsou jména z JLR a peníze kupodivu nepochází z Číny.

Tradice výroby superluxusních automobilů je ve Velké Británii velmi dlouhá. Dva zavedené hráče na trhu, Bentley a Rolls-Royce, má za pár let vyzvat nová značka Forseven. Ta nedávno odhalila svou existenci s tím, že chce vyrábět výhradně elektromobily a že první z nich má přijít na trh ještě koncem tohoto desetiletí.

O přísun peněz na vývoj i výplaty zaměstnanců se stará investiční společnost CYVN Holdings, vlastněná městem Abú Dhabí, hlavním městem Spojených arabských emirátů. Tato firma už má v Británii stopu – loni koupila hlavní podíl ve firmě Gordon Murray Technologies. Ta je součástí skupiny Gordon Murray Group, která stojí za supersporty T.50 a T.33.

Video se připravuje ...

Ve vedení Forsevenu jsou lidé jako Nick Collins, někdejší programový ředitel automobilů u JLR (dříve Jaguar Land Rover), Alister Whelan, který zase přišel z designového oddělení JLR, nebo Graham Wilkins, který ze stejné automobilky přišel na pozici viceprezidenta pro vývoj.

Spousta vzletných frází na webu automobilky, které hovoří o „znovuvynalezení“ výroby i vlastnictví elektromobilu, může naznačovat použití technologií se souhrnným názvem iStream, které před několika lety představil právě Gordon Murray. Jejich cílem je odlehčení vozu; u běžného rodinného elektrického auta by mohlo jít až o pětinovou úsporu hmotnosti.

Jakékoliv konkrétní informace třeba o tom, jaké vozy můžeme od Forsevenu očekávat, zatím neexistují. Očekává se však, že nějaké další informace budou na světě ještě letos.

Marek Bednář
Diskuze (1)

Doporučujeme

6. 2. 2024 21:50
na For7 všichni čekají
jasný, to se chytne! :D