Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koronavirus má další oběť. Newyorský autosalon 2020 se přesouvá

David Bureš
Diskuze (0)

Newyorský autosalon 2020 se měl podle dosavadních plánů konat v dubnu. Epidemie koronaviru ale byla proti.

Epidemie koronaviru už silně ovlivňuje automobilový průmysl. Přerušuje se výroba, odsouvá se natáčení automobilových pořadůruší se motoristické závody, prezentace nových automobilů i velké výstavy. Po zrušení ženevského autosalonu 2020 z důvodu prevence má koronovarius další takovou oběť. Ani newyorský mezinárodní autosalon 2020 se nebude konat v původním dubnovém termínu.

Dlouho to přitom vypadalo, že letošní ročník newyorské autoshow se bude konat podle plánu – odstartovat měl 8. dubna dvěma novinářskými dny, pro veřejnost mělo být výstaviště otevřeno od 10. dubna. Organizátoři několikrát zdůrazňovali, že se akce bude konat, výstaviště, centrum Jacoba K. Javitse na západním Manhattanu, dokonce vybavili 70 speciálními stanicemi na desinfekci rukou.

Nakonec však museli rozhodnout jinak. „Tento mimořádný krok děláme proto, abychom ochránili naše účastníky, vystavovatele a všechny účastníky před koronavirem,“ vysvětluje Mark Schienberg, prezident Asociace automobilových prodejců velkého New Yorku, která je organizátorem autosalonu v New Yorku.

Na rozdíl od ženevského autosalonu však letošní ročník newyorské autoshow nebude zrušen úplně, ale bude kvůli obavám z šíření viru COVID-19 pouze přesunut. Nový termín konání je na konci léta, autosalon v New Yorku 2020 podle nového plánu odstartuje 26. srpna novinářskými dny, pro veřejnost bude výstaviště otevřeno mezi 28. srpnem a 6. zářím.

Jestliže pořadatelé ženevské motoshow tvrdili, že výstavu tak narychlo přesunout na jiné datum nejde (kvůli nařízení švýcarských úřadů byla zrušena jen pár dní před svým startem), američtí organizátoři přesun termínu chtějí zvládnout. „Již komunikujeme s mnoha našimi vystavovateli a partnery a jsme si jisti, že nové datum veletrhu 2020 bude znamenat další úspěšnou akci,“ tvrdí Schienberg.

Rozdíl mezi oběma výstavami navíc není jen v tom, že rozhodnutí o přesunu newyorského autosalonu přichází s větším předstihem, ale také v tom, že výstava v New Yorku je pro tamější vystavovatele důležitá také z hlediska prodejů. Na tamějším autosalonu zkrátka nedochází jen k propagaci automobilových novinek, ale auta se tam pořád také prodávají. I proto pořadatelé letošní ročník nechtěli zcela zrušit.

Newyorský autosalon 2020 (NYIAS) měl podle původních plánů představit více než 50 automobilových novinek. Očekávala se například premiéra luxusního elektrického crossoveru Cadillac Lyriq, sériového sedanu s elektrickým pohonem Lucid Air nebo modernizace velkoprostorové Hondy Odyssey. Zkušenosti z letošního ženevského autosalonu naznačují, že výrobci novinky plánované pro autoshow představí v původním termínu, třeba vedení Cadillacu se ale už dříve nechalo slyšet, že premiéru Lyriqu nakonec přesune na pozdější datum.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme