Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Královská svatba: Jakým autem přijela nevěsta Meghan Markle? A čím královna?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)

Sobotní svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markle byla i přehlídkou luxusních automobilů.

Tuto sobotu se v kapli svatého Jiří na královském hradě Windson uskutečnila svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markle. Jako jiné královské svatby vzbudila velkou pozornost, a to nejen mezi milovníky módy a celebrit, kteří řešili svatební šaty nevěsty, nově vévodkyně ze Sussexu, nebo hosty, kteří byli na obřad pozváni. Zaujmout totiž mohla i automobilové fanoušky, byla totiž přehlídkou luxusních vozů z královské sbírky.

Největší pozornost byla po celý den upřena samozřejmě na nevěstu, Meghan Markle do zámku Windsor dorazila v Rolls-Roycu Phantom IV z padesátých let, s nímž obkroužila stejnojmenné anglické městečko. Jedná se o cenný kousek, automobilka postavila jen 18 jeho exemplářů, které byly určeny pro členy královských rodin nebo hlav státu. Vedle Alžběty II. s ním jezdil i íránský šáh Réza Páhlaví nebo generál Franco.

Tento konkrétní exemplář je vůbec první vyrobený Phantom IV. Má karoserii od Mullinera a královně byl předán v roce 1950. Pohání ho osmiválcový motor a v průběhu padesátých let se dočkal automatické převodovky. Původně byl zelený, v roce 1952 však byl přebarven na tmavě červenou (claretovou) barvu. Ta je dnes využívána i na dalších státnických vozech královny.

To výběr auta, kterým přijela na obřad královna Alžběta II., byl předvídatelný. Se svým manželem, princem Philipem, vévodou s Edinburghu dorazila v Bentley State Limousine, tedy státnické limuzíně, postavené výhradně pro ni. Královna vlastní dva exempláře tohoto vozu, aby vždy měla alespoň jeden k dispozici, přičemž jejich osmiválcové motory původem z Bentley Arnage R jsou upraveny na pohon etanolem.

V Bentley na obřad dorazila i matka nevěsty Doria Ragland, a to v sedanu Mulsanne, která do něj přesedla poté, co se krátce svezla se svojí dcerou ve Phantomu IV. Naopak princ Charles, se svojí manželkou Camillou do Windsoru dojeli v Rolls-Roycu Phantom VI. Jednalo se o speciální exemplář z roku 1978, který královna Alžběta II. obdržela jako dárek ke svému „stříbrnému“ výročí panování (podobně později dostala Bentley State Limousine). I tento státnický vůz je vybaven výstražnými modrými světly nebo královskou standartou na střeše, tedy prvky, které má i mnohem modernější Bentley State Limousine.

K vidění byla ale i díla další luxusní značky z Británie, avšak již nefunkční – Daimleru. Trojice exemplářů Daimleru Limousine (oficiálně Daimler DS420) přivezla třeba vévodkyni Kate, manželku prince Williama. Šestiválcem poháněný, 5,74 metru dlouhý vůz slouží také u dalších královských rodin.

Naopak manžel přijel vcelku obyčejným autem. Se svědkem a svým bratrem, princem Williamem, dorazili na místo jen Mercedesem V.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)

Doporučujeme

Avatar - vabis
20. 5. 2018 23:35
Re: Phantom
Na prvni pohled pro Vas mozna ano. Na druhy, je to blbost. Phantom je sice spickove auto a pomyslny vrchol, ale je to bezny nastroj. Stejne jak je zcela klasickym, ale dustojnym dostavnikem chudych a cestou nejmensiho odporu Oktavka. Managementu zase Ecko. Tak majetni maji Phantom. Pouzivaji jej hotely na rozvazeni hostu. Podnikatele (mnohdy cerni jak uhel) na jezdeni do kancelare.

Svatba je vsak v zivote neco vyjimecneho, zenis/vdavas se jednou, dvakrat za zivot. Chce to tedy unikatni vuz. Mohu ti potvrdit, ze nejdrazsi maso v Londyne koupis v te ulici, kde bylo k dostani i pred 100-200 lety. Rucne urezane, rodilym britem v kostkovane reznicke kosili a kozene zastere. Na obycejnem drevenem prkenku (maji vyjimky, ani nerezezove byt nemusi) povesene na obycejnem ocouzenem haku. Zadny sterilni anonymni Hilton nebo po nasemu Imperial.

Myslis tedy, ze specialnim autem pro mlady par bude Phantom? Ten, kterym prijelo nekolik z pozvanych hostu? Ne, auto bude echt britske, stare a na prvni pohled relativne obycejne. Zvoleny Jag ( cteno dzeg, nikoliv jaguar nebo alespon dzeguar) E-type to splnuje docela dobre. A vetsi vypalovacka typu Bentley 8 littre neni proto, protoze Henry byl odjakziva jen "zalozni". Kralem bude Charles, William, prvorozene dite od Williama George. Henry proste nikdy. Navic Jag neni stara pastika jak by se mohlo zdat, ale je ve skutecnosti elektricky od Rimacu. Coz Phantom zatim neumi.
Avatar - Hammunasakra
20. 5. 2018 21:34
Re: A pak
Popravdě s tim minule souhlasim víc = to hlavu a patu má. Dneska = viz já 21:31
Avatar - Hammunasakra
20. 5. 2018 21:31
Re: A pak
Hele to mi řekni = jak si v hlavě usmyslíš že ty budeš rozhodovat koho si já vezmu a dokonce jak má vypadat naše svatba? >:-[]

Schvaluješ aspoň auto [odkaz] ? ;-)
20. 5. 2018 20:34
Re: A pak
Ono to někdy souvisí. Třeba já jsem bydlel na koleji půl roku s černochem. Jako jedinný si ztratil klíče a několik měsíců klepal jak divý (ve 4 ráno super, když byl cvaknou českou bloncku) ať mu někdo otevře. Ale žeby si zašel přidělat, i když jsme mu to x krát vysvětlili a nabízeli, to ne. A jak nechával špinavý záchod on, to jsem ještě neviděl. Na zaparkované štětce v kelímku byly mimo kusy rozmoklého papíru takové bobíky, žeby tam mohli sázet brambory. Ne jednou, ne dvakát, ne pětkrát. Ani nevím zda to dostudoval a kde je mu konec, budu věřit že jsem měl prostě smůlu. Ale víš jak, prožitou zkušenost nevymažeš.
20. 5. 2018 20:20
Re: A pak
Nečtu blbe