Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si vzácný Aston Martin V8 Oscar India. Čtyřicetiletý krasavec je všechno, jen ne levný

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Aukční společnost RM Sotheby's nabídla v poslední době mnoho unikátů. Na závěr letošního roku si připravila další pěkný kousek, dražbu vzácného Astonu Martin.

Před pár dny jsme vás informovali o představení nového Astonu Martin Vantage, sporťáku poháněného V8 biturbem Mercedesu s výkonem 375 kW a maximální rychlostí 314 km/h. Současně s novinkou byla odhalena i ostřejší verze GTE určena výhradně na závodní okruhy.

Nyní je na prodej vůz se stejným názvem, avšak tento vznikl před takřka čtyřiceti lety. Jde o Aston Martin V8 Vantage Oscar India z roku 1978. Šlo o výkonnější verzi modelu V8, jehož vzniklo jen několik stovek kusů. Těch s levostranným řízením postavila britská automobilka ještě méně, konkrétně 41. A právě teď jeden takový míří do aukce pod hlavičkou společnosti RM Sotheby's.

Osmiválec pod kapotou poskytuje výkon 291 kW a prošel renovací pod drobnohledem samotného Aston Martinu. Jednotka spolupracuje s originální manuální převodovkou, což vzácnost automobilu jenom podtrhuje. Auto urazilo jen něco přes 52 tisíc kilometrů a na svůj věk vypadá vskutku parádně.

Vůz je po kompletní renovaci, kromě motoru samotného si tvůrci dali záležet na krémovém laku, originálních kolech BBS či chromových detailech. V kabině naleznete bílou kůži a palubní desku kombinující více líbivých materiálů. Největším překvapením bude asi moderní rádio uložené uprostřed.

A cena? Na tu si budeme muset počkat až do 7. února, kdy se aukce v Paříži uskuteční. Odhadci ze společnosti RM Sotheby's však hovoří o částce mezi 225 a 250 tisíci eur, což je v přepočtu něco kolem šesti milionů českých korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)