Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada: Do roku 2016 přijedou tři novinky

David Bureš
Diskuze (25)
AvtoVAZ v současnosti pracuje na novém crossoveru, SUV a malém sedanu. Ještě před nimi dorazí zvýšená verze kombi Largus.

Ruská automobilka AvtoVAZ v současnosti pod vedením šéfa Boa Anderssona pracuje na expanzi, ve vývoji jsou tři nové vozy značky Lada. Andersson v rozhovoru pro ruský server Avtosreda připomněl, na které modely se můžeme v následujících letech těšit.

Nejblíže uvedení do prodeje má model Largus ve verzi Cross. Toto zvýšené kombi s plastovými doplňky doplní nedávno představené kombi Kalina Cross, oba modely dorazí na trh v následujících měsících. Oba vozy mimochodem prošly schválením samotných zákazníků – Lada se jich letos v anketě ptala, zda má tyto modely vyrábět.

Větší novinkou bude malý sedan Vesta, který nahradí dnešní Prioru prodávanou již od roku 2007. Vesta se začne prodávat v září 2015, její design bude vycházet z konceptu, který bude prezentován koncem tohoto měsíce na autosalonu v Moskvě.

Vesta by později měla dorazit i s karoseriemi hatchback a kombi, automobil údajně bude splňovat i evropské bezpečnostní a emisní normy, což umožní jeho prodej v EU. Pod kapotou se objeví motory vyvinuté ve spolupráci s Renaultem.

Rok 2016 pak bude ve znamení dvojice vozů s názvem Xray, která zřejmě použije techniku Dacie. První model bude crossover, který byl zatím znám pod označením BM-hatchback, druhý (Xray Cross) bude regulérní SUV s pohonem všech kol. Auta budou designově vycházet ze stejnojmenného konceptu z roku 2012.

Jestli vám ve výčtu novinek chybí nástupce legendárního offroadu 4x4 (u nás známého také jako Niva), tak pro vás máme pouze několikrát opakovanou zprávu, že stávající automobil vydrží ve výrobě minimálně do roku 2016.

Lada v současnosti na ruském trhu poněkud strádá, stále si ale udržuje dominantní pozici – drží více než 15% podíl na trhu. Díky novým modelům chce Lada zvýšit svůj tržní podíl na 20 %. Nové vozy mají také vylepšit image značky, čemuž má pomoci i moderní design z pera Stevea Mattina sázející na robustnost. Hlavním designovým motivem bude příď ve tvaru písmena X.

Expanze Lady začala již letos. Vedle zmíněné Kaliny Cross nabídku značky rozšířily Granta s karoserií hatchback, model 4x4 Urban, „civilizovanější“ verze tohoto offroadu, a sportovně laděný hatchback Kalina Sport s benzinovou šestnáctistovkou o výkonu 87 kW.

David Bureš
Diskuze (25)
Avatar - Barrichello
21. 8. 2014 20:42
Re: Lada Roadmap
Si zapoměl na Grantu. Svého času se vyráběl i minivan Naděžda atd...
Avatar - Pekelná Micinka
20. 8. 2014 17:43
Re: Lada Roadmap
:yes:
Avatar - Aladeen
20. 8. 2014 11:00
Vesta
[odkaz]
Avatar - Aladeen
20. 8. 2014 10:59
Re: Lada Roadmap
Sa smejte , ale Lada je jediná , ktorá konečne lieta >:D
Avatar - twistedTSD
20. 8. 2014 10:12
Re: Lada Roadmap
Což se dodnes moc nezměnilo - za posledních 20 let se zmohla na 2110 a Kalinu v nesčetném počtu modifikací.