Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Kalina Sport: Ruský hot hatch má jen 87 kW

David Bureš
Diskuze (247)
Sportovní verze ruského hatchbacku dostala stylové doplňky. Pod kapotou se ukrývá benzinová šestnáctistovka.

Už od jara se rojily zprávy, že ruská automobilka AvtoVAZ pracuje na sportovně zaměřené verzi modelu Kalina. Pětidveřový hatchback Kalina Sport se nyní začíná prodávat na domácím ruském trhu.

Kalinu Sport je možné poznat již podle karoserie, automobil dostal stylové doplňky, jak se na hot hatch sluší a patří. Vpředu najdeme přepracovaný nárazník s mlhovkami, upravenou masku chladiče nebo zatmavené hlavní světlomety.

Vzadu najdeme plastový difusor nebo střešní spoiler. Nová jsou též 16palcová kola z lehkých slitin. Sportovní odpružení pak znamená, že Kalina Sport je blíže silnici než běžné verze tohoto auta.

Hlavní novinkou uvnitř je volant s koženým věncem. Nová jsou také sedadla, která ve srovnání s běžnou kalinou mají výraznější boční vedení.

Pod kapotou Kaliny Sport pracuje benzinový čtyřválec 1.6i 16 o výkonu 87 kW a točivém momentu 154 N.m, který spolupracuje s pětistupňovou manuální převodovkou. Díky této síle Kalina Sport zrychlí z 0-100 km/h za 9,7 sekundy a jede až rychlostí 197 km/h. V kombinovaném cyklu podle ruských norem (odlišných od těch EU) má vůz spotřebovat 7,8 litru benzinu na 100 kilometrů.

Sportovně laděná Kalina se rovněž chlubí bohatou výbavou. Ta zahrnuje manuální klimatizaci, palubní počítač, navigace, vyhřívané přední sedačky, elektrické stahování oken, dešťový a světelný senzor, zadní parkovací senzory nebo vyhřívané čelní sklo.

Cena Kaliny Sport na ruském trhu je stanovena na 487.000 rublů, což při současném kurzu odpovídá zhruba 280.000 Kč.

David Bureš
Diskuze (247)
Avatar - Barrichello
11. 8. 2014 12:15
Re: shrnovačka
Ruské jednotky se bojů neúčastní, jsou tam pouze školitelé a tajní agenti.

Stejné lidi tam má i USA - školí ofiko ukrajinskou armádu a naopak prý tam mají být i žoldáci z usa....Ale není to potrrzené.
Avatar - Emel
11. 8. 2014 11:01
Re: shrnovačka
Jsem si celkem jistý, že USA žádné územní nároky nevznesou, stejně jako tím, že nebudou konfiskovat ukrajinské lodě nebo sestřelovat dopravní letadla.

Myslím si (ne s úplnou jistotou), že se ruské jednotky přímo účastní bojů na Ukrajině - dodávají výzbroj a přímo se účastní boje. Co tam dělají USA? Nevím, ale jsem si celkem jistý, že tam žádnou vojenskou operaci nepodnikají.
Avatar - Barrichello
11. 8. 2014 09:47
Re: shrnovačka
To že tam jsou amíci, taky neofiko tě uklidnuje? >:D
Avatar - Emel
10. 8. 2014 22:19
Re: shrnovačka
Krym byl historicky tatarský, připojen k Rusku byl myslím někdy za Stalina, tedy relativně nedávno. To, že tam žila (po "eliminaci" Tatarů) většina Rusů je fakt... a to, že ukrajinská vláda se k nim nechovala vždy ideálně taky. Tak či tak, byla to prostě část suverénního státu. Ještě víc než anexe Krymu mě ale udivuje třeba konfiskace ukrajinských válečných lodí... jak můžou spolu s Krymem zabavit ukrajinskou vojenskou techniku, prostě právem silnějšího?

Podle mého by mezinárodní společenství (vím, dost abstraktní pojem) mělo dbát na to, aby právo silnějšího nestačilo. Jak? Ne vojenskou silou, ale nějakým nátlakem. Hospodářské sankce nejsou moc pěkné řešení... proč by měly trpět běžné firmy, které léta ku prospěchu obou obchodují? Ale takové jsou prostě zažité nástroje a nikdo asi s ničím lepším nepřišel.
Avatar - Emel
10. 8. 2014 22:07
Re: shrnovačka
To, že tam nejsou ofiko, mě vůbec neuklidňuje.