Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Centenario Roadster: Oslava kulatin pokračuje

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Po ženevském kupé přichází na řadu v kalifornském Monterey otevřené Centenario. Koupit už nejde, všechna auta jsou vyprodaná.

Lamborghini Centenario (století) je výročním modelem. Zakladatel automobilky Ferruccio Elio Arturo Lamborghini se narodil 28. dubna 1916 a novinka mu vzdává hold. Na jaře v Ženevě debutovalo kupé, které poprvé vyjelo začátkem srpna na testovací trati nedaleko italského Nardò. Exkluzivní stroje vycházejí z Aventadoru, sdílějí s ním karbonový monokok.

Z uhlíkových vláken je pochopitelně i karoserie obohacená o aerodynamické doplňky, které tu zdaleka nedělají jen parádu. Roadster postrádá žebrování na přídi a pochopitelně pevnou neodnímatelnou střechu. Otevřené Centenario pohání stejný motor jako to uzavřené, vidlicový dvanáctiválec objemu 6,5 l umístěný podélně uprostřed. Celohliníková nepřeplňovaná jednotka s rozvodem DOHC dává 566 kW (770 k). Roadster je ve zrychlení z klidu na stovku o desetinku pomalejší než kupé, zvládne jej za 2,9 s. Maximální rychlost přes 350 km/h je u obou verzí stejná.

Sedmistupňová polosamočinná převodovka ISR přenáší točivý moment na obě nápravy. Zůstalo natáčení zadních kol až v patnáctistupňovém úhlu a zadní křídlo, které se vysouvá o 150 mm. O samé platí o magneto-reologických tlumičích a řízení s proměnlivým účinkem. Speciální barva exempláře na firemních fotografiích nese název Argento Centenario. Střela s býkem ve znaku však určitě nebude vyvedena jen v ní, automobilka jistě vyhověla přání svých bohatých klientů.

Kokpit je vybaven informačním systémem s obří jedenáctipalcovou dotykovou obrazovkou. Multimédia podporují Apple CarPlay a samozřejmostí jsou veškeré telemetrické údaje o voze. Za dvě kamery, které dávají přehled o dění okolo vozu, se ovšem připlácí. Určitě však přijdou vhod...

Centenario Roadster si odbylo svou premiéru na akci Quail - A Motorsports Gathering v Monterey v pátek 19. srpna. Obou karosářských variant vznikne po dvaceti kusech, tedy celkem čtyřicet. Koupit za 1,75, respektive 2 miliony eur (bez daně!) si je ale už nemůžete, všechny jsou rozebrány.

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Avatar - Deutsch
21. 8. 2016 18:59
Re: jasny odpor!
Táhni si na slovensky web a nes.er se do našeho.
Avatar - maxi!
21. 8. 2016 10:17
Re: jasny odpor!
:yes: :-!
21. 8. 2016 07:19
Re: božííí
Kluci ne všechny ;-) Ještě stále to na spoustě aut funguje a řekl bych, že největší období temna je za námi.
21. 8. 2016 07:18
Re: jasny odpor!
>:-[] :yes:

Jak rád bych si radši přečetl epos o litrové Toyotě Yaris, která svým provozem čistí vzduch >:D
21. 8. 2016 07:17
Re: jasny odpor!
Ty máš dobře zatměno ;-)