Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Defender: Jak se vyrábí britský terénní klasik (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Výroba Land Roveru Defender co nevidět skončí. Tedy alespoň v Evropě. Pojďme se podívat, jak se terénní nezmar rodí.

Defender má sice klasický ocelový žebřinový rám, ale karoserie je hliníková a jednotlivé části se nýtují. Není to výdobytek moderní doby. Ikonický a kultovní Land Rover se přece zrodil po druhé světové válce, konkrétně v roce 1948 a v konfliktem vyčerpané Británii bylo tehdy žalostně málo oceli. Proto hliník, kterého byl naopak dostatek. Na lince v Solihullu však najdeme i svářecí roboty, hranatá klasika do těžkého terénu se rozhodně nestaví ručně.

Označení Defender mělo sice premiéru až v roce 1990, když se musel tradiční off-road odlišit od tehdy nového Discovery. V jádru se ale stále jedná o čtvrtou sérii Land Roveru, která debutovala už sedm let předtím. Je postupně modernizovaná a kvůli zpřísňujícím se emisním normám dostává čím dál modernější motory. V současnosti má v přídi zamontovaný pouze čtyřválcový turbodiesel 2,2 l od Fordu. Tuneři však nabídnou i vidlicový osmiválec 6,2 l od GM. Mimochodem, značný počet fanoušků ji obdivuje i za Velkou louží. Tam oficiální prodej skončil poprvé už v roce 1974, podruhé po pouhých čtyřech letech závěru sezóny 1997. Defender totiž dodnes nemá airbagy, které jsou tam povinné. Přesto se do USA nelegálně nová auta dováží. U nás jej zájemci koupí za 844 tisíc až 1,082 milionu korun podle verze.

Pozoruhodné je, že za 67 let se tvary pozoruhodného vozidla nijak výrazně nezměnily, zůstaly konzistentní. První prototyp měl ještě volant uprostřed a zhlédl se v americkém Willysu MB. Z původně připojitelného pohonu všech kol se stal ve čtvrté sérii permanentní. Land Rover se dodnes chlubí, že tři čtvrtiny produkce celé řady jsou údajně stále v provozu. Starší kousky kupříkladu třetí série ale už v Evropě seženete hodně málo, většinou dožívají na černém kontinentu.

S Defenderem se definitivně rozloučíme 20. prosince 2015, kdy linky v Solihullu utichnou. Video o délce 9,5 minuty nabízí nezkreslený a autentický zážitek, který není podbarven žádnou hudbou, je slyšet jen hluk strojů. Možná, že výroba bude přesunuta jinam, hovoří se o „mateřské“ zemi skupiny Jaguar Land Rover, tedy Indii. Klasické Land Rovery ale stále montuje i turecký Otokar, v íránském Teheránu je staví Morattab, který koupil linky i zásoby kdysi od dnes již neexistující španělské Santany. Vznikají také lokálně v Pákistánu, Malajsii a Jižní Africe.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
27. 1. 2015 20:51
Re: Terénní ikona, která nám bude moc chybět...
Ano, značka Land-Rover v Česku má ještě stále poněkud pošramocenou pověst, to ale bylo hlavně vinou minulého neschopného zastoupení pro ČR, které třeba ani neposílalo své mechaniky na potřebná školení do Anglie, aby ušetřilo... Kvalita servisu proto bývala tragická. Nové rakouské zastoupení i servisní zázemí je o 100% lepší a spokojenost českých zákazníků i vývoj prodejů tomu odpovídá :-) :yes:
Avatar - EauRouge
27. 1. 2015 12:58
Re: neznám univerzálnější auto
Kupodivu jízda po dálnici je celkem v pohodě, sice je uvnitř hluk a standardní sedačky nejsou moc na delší cesty, ale jinak to není nic hroznýho. Na jeden zátah jsem dojel z Prahy do Paříže, jen se zastávkama na tankování a na malýho šlofíka a když jsem z toho vylezl, tak mě nic nebolelo. Jen si člověk nemá kam dát levou ruku, tak drží volant trochu blbě, když si nemůže otevřít okno. Spíš manévrování v provozu je trochu otrava, jak jde všechno z těžka a oproti normálním autům má horší rejd. A manželka/přítelkyně si neustále stěžuje, že se o něco mlátí a že musí lézt vysoko a že dveře do kufru jsou těžký atd. Ale jak jsem psal, je to zážitek a když ho člověk využívá jak má tak si užije spoustu zábavy.
27. 1. 2015 10:40
Re: neznám univerzálnější auto
no, na dovolenou přímo k moři bych s tím asi taky nechtěl jet, ale kdyby bylo cestou plno zastávek u domorodců tak by se mi dojem z cesty mnohem zlepšil
Avatar - EauRouge
27. 1. 2015 10:22
Re: neznám univerzálnější auto
No, měl jsem dva a "univerzální" není slovo kterým bych je popsal :-) . Naopak mají velmi konkrétní funkci a spektrum užívání. A to tak, že skvěle fungují jako pracovní stroje a auta na výpravy. Tahal jsem s nimi kde co v šílených podmínkách a udělal jim pár hezkých šrámů v terénu, ale když jsem s ním potřeboval jet všude jinde tak to nebylo hezké. Ač jsem za něj byl v Praze jednou rád když poprvé za 100 let napadlo víc než dva centimetry sněhu a všichni se zbláznili a nebylo kde parkovat, tak jsem zaparkoval v závěji, kde by nikdo ani nepřemýšlel že by přes ní přešel. Ale to je trochu výjimka. Jinak člověk musel vyměnit volant a sedačky aby se v tom dala ujet delší vzdálenost nebo aspoň ovládat základní prvky jako řízení nebo řazení. A jak hrozný stroj to je, tak o to víc jsem si v něm užíval ježdění. I obyčejné dojíždění byla ohromná zábava. Snad se mi poštěstí ještě nějakýho mít.
27. 1. 2015 09:38
Re: Terénní ikona, která nám bude moc chybět...
Ci-li jinymi slovy auto pro frikuliny, kteri ho jednou za cas protahnou v offroad parku za obchodakem a jinak se s nim ukazuji po meste, aby byly za "dobrodruhy". Clovek, ktery opravdu potrebuje jezdit v terenu si koupi Toyotu, protoze narozdil od Land Roveru je u ni predpoklad, ze dorazi do cile.