Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Freelander 2: První čtvrtmilion

David Bureš
Diskuze (0)
Druhé generace Land Roveru Freelander se od roku 2007 vyrobilo už 250.000 kusů.

Land Rover oslavil v továrně Halewood na severozápadě Anglie výrobu 250.000. exempláře Freelanderu 2. Druhá generace Freelanderu se v tomto anglickém závodě vyrábí od roku 2007.

Roční prodej Freelanderu 2 meziročně (počítáno od dubna do února) vzrostl o 22 %. Většina vyrobených vozů – podle slov vedoucího provozu továrny Halewood Richarda Else asi 70 % – putuje k zahraničním zákazníkům.

To ale neplatí pro výroční čtvrtmiliontý Freelander 2, který je určen pro skotského zákazníka. Ten si Freelander 2 objednal v bílém laku Fuji a s 2,2 litrovým dieselem TD4.

Land Rover Freelander druhé generace se poprvé představil na britské motorshow v roce 2006, kdy chtěl navázat na svého předchůdce, který pomáhal založit třídu kompaktních prémiových SUV. První generace Freelanderu se vyráběla od roku 1997.

V současné době je na trhu Freelander 2 modelového roku 2011. Faceliftovaný model dostal nový přední nárazník s větším nasávacím otvorem, výše umístěnou masku chladiče mezi světlomety pod hranou kapoty motoru či nové rámečky předních mlhovek.

Hlavní novinkou facelitované verze se však staly nabízené motorizace. Jediná vznětová motorizace – turbodiesel 2,2 TD4 (118 kW) – byla nahrazena modernizovanou verzí s výkonem 110 kW. Provedení s manuální převodovkou má standardně systém Stop/Start, k příplatkové automatické převodovce se nedodává. Jízdní výkony navzdory mírnému snížení výkonu zůstaly zachovány (zrychlení 0-100 km/h s manuální převodovkou za 11,7 s, nejvyšší rychlost 181 km/h).

Novinkou se stal turbodiesel 2,2 SD4 se 140 kW a standardně dodávanou automatickou převodovkou. Od letošního ledna se prodává i eD4. Pod tímto názvem se schovává vznětový motor 2,2 l o výkonu 110 kW, který je přes šestistupňovou manuální převodovku spojen jen s předními koly. I pro eD4 je standardem systém Stop/Start.

Land Rover Freelander 2 byl donedávna nejmenším nabízeným modelem značky. To se ale změnilo v loňském roce, kdy si tento přívlastek uzmul Range Rover Evoque.

David Bureš
Diskuze (0)