Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární Lada Niva jako obytňák? Rusové nabízejí solidní základ

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Ruský teréňák Lada 4x4 se vyrábí již desítky let, přesto se neustále objevuje v nových úpravách, které posouvají jeho možnosti na novou úroveň.

Legendární ruský teréňák Lada 4x4, dříve známý jako Lada Niva, se vyrábí již od roku 1977, navzdory letošní modernizaci však vypadá neustále téměř stejně. Ruská společnost Lux Form se však rozhodla, že nastal čas na změnu. A z malého teréňáku postavila celkem unikátní terénní dodávku.

Základem této přestavby by měla být Lada 4x4 ve verzi pick-up, model s krátkou kabinou, kterou byste mohli dohledat pod označením VIS 2346. Tato užitková verze má totiž na rozdíl od standardní Lady 4x4/Niva částečně rámovou konstrukci, což zákazníkům umožňuje vyměnit standardní korbu za jinou nástavbu.

Moskevská společnost Lux Form se pak rozhodla pro jednoduchou dodávkovou nástavbu, která je složena z  trubkového rámu a laminovaných plastových panelů se sendvičovou konstrukcí o síle 20 milimetrů. Zadní křídlové dveře jsou vyrobeny z ABS plastu, nabízejí možnost otevření v úhlu 180 až 270 stupňů a nákladový otvor o šířce 1565 mm a výšce 1350 mm.

Délka ložné plochy by se měla pohybovat od 2187 mm ve spodní části až po 3174 milimetrů v horní části, která sahá až nad kabinu. Na výšku měří kabina 1558 mm a na šířku 1648. Podle údajů výrobce tak nabídne plochu 6.4 m3, nosnost až 550 kg a možnost přepravovat náklad o délce až 3000 mm. Stěny jsou navíc připraveny pro instalaci držáků pro různé vybavení.

Lada 4x4 off-road van, jak vůz popisuje společnost Lux Form, by měla být díky svým kompaktním rozměrům ideálním vozem pro přepravu nákladu v terénu a další potřeby. Užitková Lada 4x4 totiž měří celkem 4882 mm na délku, 2314 mm na výšku a 1760 mm na šířku.

Náš však automaticky napadla možnost přestavby na obytný vůz, což by v případě společnost Lux-Form nebyla žádná novinka. Ostatně již v létě minulého roku se společnost pochlubila obytnou přestavbou užitkové verze modelu Lada Granta.

Přestavba Lady 4x4 by nám však dávala snad ještě větší smysl, protože by se ve výsledku mohlo jednat o jeden z nejdostupnějších obytných cestovatelských speciálů. Poznámka výrobce o využití podle našich potřeb pak naznačuje, že možná podobné konverze sám očekává.

Nejprve si však budeme muset počkat na výrobu samotné užitkové verze, jejíž cenu ani datum uvedení na trh zatím výrobce nezveřejnil.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
3. 2. 2020 11:59
Re: lada
to si to můžeš objednat u AMC Radíkovice :-)
3. 2. 2020 06:28
lada
muzeme koupit v Nemecku, ale podle me to levne neni.
https://madeinrussia.de/