Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární Toyota Supra je na prodej. Dvanáctiválcový speciál upravil slavný pirát silnic

David Bureš
Diskuze (0)
Upravená Supra je dílem tunera, který se nechvalně proslavil svým pokusem mít nejrychlejší auto na běžných silnicích. Při vysokorychlostní jízdě byl zastaven a zatčen policií.

Toyota Supra je hlavně ve své zatím poslední generaci (A80) dobře známým automobilem, a to hlavně díky japonské tuningové scéně. Jeden z výrazně upravených kousků je nyní na prodej. A bude to hodně lákavé zboží, protože tahle zlatě lakovaná Supra je upravená člověkem, který je mezi tunery pojmem.

Jedná se o dílo japonské společnosti Top Secret, která daný exemplář čtvrté generace Supry z roku 1994 výrazně upravila. Hlavní změny najdeme pod kapotou, kam místo výchozího třílitrového šestiválce aplikovala dvanáctiválcový motor.

Pětilitrový agregát původem z luxusního sedanu Toyota Century však byl radikálně přepracován. Hlavní změny souvisí se zástavbou dvojice turbodmychadel HKS GT 2835, díky nimž výkon snadno dosáhl hodnoty 943 koní (694 kW). Nahrazeny tak byly původní písty, nechybí ani vstřikování dusíku, tak oblíbené řešení japonských tunerů. A upravena musela být i šestistupňová manuální převodovka.

Měnil se také vzhled, když byla kompletně přepracována příď, která podobu Supry kompletně přeměnila. Jedná se o bodykit nazývaný Super G Force, který navíc rozšiřuje přední část vozu o 33 mm a tu zadní dokonce o 50 mm.

Zlatý lak karoserie pak odkazuje na vůbec nejznámější dílo firmy Top Secret, respektive jejího zakladatele Kazuhiko „Smokey“ Nagaty. Ten podobně upravenou Supru (avšak bez bodykitu) dovezl v roce 1999 do Velké Británie, kde se rozhodl zjistit, jak rychle auto dokáže jet. A to na běžných, veřejně přístupných silnicích!

Pokus probíhal v ranních hodinách na dálnici A1M, přičemž cílem bylo překonat hranici 200 mph (321 km/h), což v tehdejší době rozhodně nebylo nějaké běžné tempo. Tu nakonec „Smokey“ nepřekonal, i kvůli britskému deštivému počasí jel „jen“ 317 km/h.

Video se připravuje ...

To by tolik nevadilo jako následky. Vysokorychlostní jízda neušla pozornosti tamější policii, která Smokeyho kvůli rychlosti na místě zadržela a následně deportovala ze země. Takový pirát silnic neměl v Británii co dělat...

Autora vozu to však nezastavilo a i nadále se pokoušel o jízdu co nejvyšší rychlostí. Pro další pokusy však už přece jen vyrazili do bezpečnějšího prostředí závodních tratí. Nyní dražený zlatý exemplář tak v roce 2008 dosáhl na italském oválu Nardo rychlosti 358 km/h. To kdyby se schopnosti původního auta někomu nezdály...

Jsme tak hodně zvědavi, za jakou cenu se auto prodá. Nabídnut bude na domácím trhu, kde má Top Secret množství fanoušků, a to na lednové aukci při příležitosti v té době konaného tokijského autosalonu. Tak co, nemáte zájem?

Jestli ano, vězte, že podle odhadů bude zlatá Supra Top Secret vydražena za osm až dvanáct milionů jenů, což v přepočtu odpovídá 1,5 milionu až 2,3 milionu Kč. A kdyby ne, 12. ledna se v Tokiu budou dražit také další zajímavé vozy japonské provenience, za všechny zmiňme závodní Nissan R90CK nebo krásnou Toyotu 2000 GT v naprosto perfektním stavu.

David Bureš
Diskuze (0)