Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendy v moderní podobě. Jak by se vám líbil návrat těchto ikonických aut?

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Automobilky se pravidelně vracejí do historie. Nechávají se inspirovat klasickými modely, které občas také oživují v moderní podobě.

O návratu některých slavných automobilových jmen nebo vozů se mluví i nyní, zvlášť v souvislosti s nástupem elektromobility. Někteří výrobci totiž chtějí retro trend aplikovat právě na chystané novinky. Volkswagen například už brzy představí elektrické MPV inspirované kultovním "busíkem", Renault zase oživí ikonickou "pětku". Mluví se ale například i o nové Silvii od Nissanu.

Potenciální návrat slavných automobilů ovšem inspiruje také nezávislé designéry a umělce. Jedním z takových je Lars Sältzer, který pravidelně zveřejňuje vlastní návrhy moderních verzí některých oblíbených vozidel. A často svoje vize prezentuje jako elektromobily.

Naposledy na sebe Sältzer upozornil představou moderního Trabantu P50, kterou vybavil roztomilým designem, kulatými světlomety a dvoubarevnou karoserií. Snad ještě zajímavější je vize nástupce Citroënu 2CV, která velice výstižným způsobem navazuje na originál. Kdyby takové auto existovalo, okamžitě byste věděli, o co jde.

To samé jde ale vlastně říct o všech výtvorech šikovného designéra: ať už je to moderní Mercedes-Benz W114/W115, Ford Capri, Volkswagen Scirocco, Renault 4, BMW M1, Volvo P1800 Coupé nebo BMW Z1.

My bychom si ještě dovolili zvlášť upozornit na sedan Opel Kapitän, jehož moderní podoba vypadá opravdu zajímavě a neobvykle, a především na návrh potenciálního nástupce Citroënu DS (verze DS20). Velký Citroën si totiž v provedení od Larse Sältzera zachovává všechny charakteristické prvky originálu, které ale hezky ladí s moderními designovými a technologickými prvky. A velký dojem na nás udělalo také provedení kol.

Ale co říkáte vy? Který návrh se vám líbí nejvíc?

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

28. 1. 2022 14:36
Návrat
Návrat by se mi líbil, ale rozhodně ne v kombinaci s tím, co jsem viděl v galerii. Samozřejmě subjektivní názor. Z původních ladných oblých tvarů jsou ostré, hranaté, většinou daleko za elegancí původního modelu. Technika tomu zcela jistě také nepřidá, jelikož všechno budou elektromobily. Děkuji, nechci.
Avatar - wakantanka
28. 1. 2022 09:47
Re: Ten medved
Hej ako Chrysler 300M s iným faceom :)
Avatar - Stejsn
28. 1. 2022 08:47
Všechno
to má strnulé, mrtvé výrazy. Kde je nějaká elegance, hravost, sympatičnost?
Avatar - 3_diamanty
28. 1. 2022 08:19
Ten medved
Vyzera vyborne... 100 krat lepsie ako tie sucasne banany... jedine Gecko je este ok
Avatar - MS-sport
27. 1. 2022 20:40
Principielně nic proti....,
ale jde o techniku, kterou je v moderní době nakonec vybavena. :-!