Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Levis V6 Cafe Racer je stylový šestiválec na dvou kolech z Velké Británie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Levis Motorcycle Company je mladá společnost, která však oživuje jméno výrobce britských motocyklů z první poloviny dvacátého století a to prostřednictvím vskutku výjimečného stroje.

Původní motocykly značky Levis vyráběla v letech 1911 až 1941 společnost Butterfields Ltd. v Birminghamu. Nejprve tato firma patřila k předním výrobcům motocyklů s dvoutaktními motory a od roku 1928 měla ve své nabídce i čtyřtaktní jednoválce s objemy od 247 do 600 cm3.

Počátky znovuzrození motocyklů značky Levis se datují do roku 2016. Tehdy se podnikatel a vynálezce Phil Bevan nadchl pro myšlenku vývoje a výroby motocyklu, k jehož pohonu poslouží kompaktní vidlicový desetiválec o objemu dvou litrů, který byl původně navržen pro sportovní automobil Connaught Type D GT, představený v roce 2004.

Phil Bevan se spojil s návrhářem Stevem Kirkem a ten se postaral o návrh motocyklů postaveného kolem výše zmíněného motoru. Zároveň Phil Bevan kontaktoval Tima Bishopa, inženýra a vlastníka společnosti Connaught, aby získal svou vysněnou pohonnou jednotku. Nakonec odkoupil celou firmu a Tim Bishop se stal zaměstnancem, protože je konstruktérem motoru.

Začátkem roku 2017 se návrhář Steve Kirk stal šéfdesignérem společnosti Bevan Davidson International a začalo se naplno pracovat na vývoji motocyklu s výjimečným vidlicovým motorem. Ten může být díky své modulární konstrukci různě modifikován a může být vyroben i v provedeních V8, V6, V4 a V2.

Pro motocykly se značkou Levis byly nakonec zvoleny konfigurace V8 a V6, z nichž druhá jmenována se dočkala realizace jako první. Nyní je srdcem motocyklu Levis V6 Cafe Racer. Vidlicový šestiválec o objemu 1200 cm3 se stejně jako původní desetiválec pyšní kompaktní stavbou a rozevřením válců v úhlu pouhých 22 stupňů.

Levis V6 Cafe Racer vedle svého motoru o výkonu kolem 88 kW (120 k) a točivém momentu 163 N.m zaujme i svým vzhledem a konstrukcí trubkového rámu obepínajícího pohonnou jednotku spolu se šestistupňovou převodovkou. Za pozornost pak stojí i skutečnost, že drtivá většina komponentů podvozku včetně kol pochází z vlastní produkce a ne od externích dodavatelů.

Současná společnost Levis Motorcycle Company plánuje, že na V6 Cafe Racer naváže odvozenými modely V6 Urban Roadster, V6 Flat Tracker a dvojicí sportovních provedení. Základní cena prvního modelu má být 102.000 britských liber (zhruba Kč). Veřejnost má mít možnost seznámit se s modely V6 Cafe Racer a V6 Urban Roadster během akce Goodwood Revival na začátku září letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
28. 7. 2018 13:36
Re: vypadla vám česká cena
... tedy zhruba tři miliony korun českých.
Avatar - kari.laz
28. 7. 2018 11:26
vypadla vám česká cena
"Základní cena prvního modelu má být 102.000 britských liber (zhruba Kč)"