Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LS by se s facelitem mohl konečně dočkat i osmiválce

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Vlajkový model značky Lexus by se konečně mohl dočkat návratu tradiční motorizace

Pátá generace vlajkového sedanu LS, kterou značka představila před pár lety, překvapila zástupy věrných fanoušků nabízenými motorizacemi, mezi kterými vůbec poprvé chyběla nabídka osmiválců. Zákazníci se zkrátka museli smířit pouze s přeplňovanými motory V6, což by se ale brzy mohlo změnit.

Podle informací japonské publikace Mag-X by se totiž pod kapotou faceliftovaného LS, jehož představení se očekává v průběhu příštího roku, mohla konečně objevit i tolik očekávaná V8. Ta bude s největší pravděpodobností elektrifikovaná, což by mohlo znamenat návrat modelu s označením LS 600h.

Zatím není jasné, zda se bude jednat o zcela nový motor, nebo modifikaci některého ze starších osmiválců. O jeho výkonech si však můžeme udělat obrázek pohledem do minulosti. Poslední model LS 600h byl totiž osazen 5.0 litrovou V8 v kombinaci s elektromotorem, která nabízela výkon 327 kW.

Současná vrcholná motorizace LS 500 ovšem není od těchto hodnot zas tak daleko. Nabízí totiž maximální výkon 310 kW a dokonce vyšší točivý moment 600 N.m., zatímco minulá generace LS 600h nabídla jen 520 N.m. Jaké změny můžeme očekávat s novu V8, a zda vůbec dorazí i na evropské trhy, však zůstává otázkou.

Japonský magazín ovšem věří, že návrat V8 nebude jedinou změnou pod kapotou modelu LS. Lexus by totiž prý mohl představit i základní motorizaci s čtyřválcem, která by alespoň na některých trzích mohl zaplnit místo po modelu GS.

Kromě nových motorů by pak omlazené LS mělo nabídnout i klasický soubor decentních úprav exteriéru i interiéru. Mag-X hovoří například o upravených náraznících, pozměněných světlometech a drobných úpravách v kabině. Po stránce technologií bychom se pak mohli dočkat ještě sofistikovanějšího systému částečně autonomního řízení.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme