Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus si registroval názvy nových modelů: NX 200t a NX 300h

David Bureš
Diskuze (0)
Registrovaná označení budou patrně použita pro nové SUV japonské luxusní značky.

Automobilka Toyota si ve Spojených státech a v Kanadě nechala registrovat dva názvy – NX 200t a NX 300h. Svojí podobou zapadají do logiky označení automobilů značky Lexus.

Názvy byly registrovány v říjnu, užívány budou „ve spojení s automobily a jejich konstrukčními částmi.“

Server Kaizen Factor, který o registrování názvů jako první informoval, tvrdí, že označení NX ponese nový crossover značky Lexus, menší než současné RX. Dávalo by to smysl, písmenem X v názvu totiž Lexus označuje své crossovery a SUV.

Automobilka v současnosti nabízí tři modely s písmenem X, vedle u nás známého RX ještě GX a LX. RX je z nich nejmenší, GX je odvozen od Toyoty Land Cruiser, LX pak od větší Toyoty Land Cruiser V8.

Číslovky pak odkazují na motor, pod kapotou NX 200t se má objevit nový dvoulitrový řadový čtyřválec s turbodmychadlem, NX 300h bude hybridem s 2,5litrovým motorem pracujícím v Atkinsonově cyklu a elektromotorem, stejně jako ES 300h.

Zatím není jasné, jak bude nové SUV vypadat, ani kdy se začne prodávat. Šéf Lexusu Mark Templin se totiž v létě nechal slyšet, že automobilka s uvedením crossoveru menším než RX nijak nespěchá. Po malých SUV je ale mezi zákazníky velký zájem, díky čemuž tento segment láká mnohé automobilky. NX tak musí dopředu počítat s těžkým konkurenčním bojem. Velikostně se patrně přiblíží Audi Q5 a BMW X3.

Lexus se možná bude muset připravit i na soudní při s Nissanem. Ten totiž v devadesátých letech vyráběl sportovní kupé odvozené od modelu Sentra, které se jmenovalo právě NX.

David Bureš
Diskuze (0)