Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Libanon nebude stíhat exšéfa Nissanu Ghosna za cestu do Izraele

ČTK
Diskuze (0)

Libanon nebude soudně stíhat bývalého šéfa firmy Nissan Carlose Ghosna za jeho návštěvu Izraele v roce 2008. Oznámil to tamní prokurátor.

Libanon s Izraelem neudržuje diplomatické vztahy a svým občanům cesty do této sousední země nedovoluje. Ghosn má několikeré občanství včetně libanonského.

Agentura AFP dnes s odvoláním na libanonský soudní zdroj informovala, že prokurátor Ghasan Uajdát rozhodl, že Ghosn "nebude stíhán za přečiny, které jsou mu připisovány a k nimž patří vstup do nepřátelské země". Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že je čin už promlčen, protože se stal před více než deseti lety.

Ghosn má také francouzské a brazilské občanství. V Izraeli byl při zahájení spolupráce při vývoji elektrických automobilů.

Ghosn byl zatčen v Japonsku v roce 2018 a byl tam obviněn z několika trestných činů, mimo jiné z toho, že nepřiznal všechny příjmy a že zneužil firemní peníze. Ghosn vinu popírá, v Japonsku byl propuštěn na kauci a na konci loňského roku uprchl do rodného Libanonu. Tamní prokuratura mu zakázala opustit zemi, Bejrút si vyžádal jeho spis z Japonska, což podle AFP znamená, že se má proces konat v Libanonu. Ghosn prohlásil, že chce v Libanonu zůstat dlouhodobě. Libanoncům se omluvil za cestu do Izraele s tím, že tam vyjel na svůj francouzský pas a jenom z pracovních důvodů.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme