Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Europa S: nové fotografie

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Rok po premiéře se nejnovější odlehčené dítko dočkalo nové sady prezentačních fotografií.

Orientace Lotusu na lehké, ale současně praktičtější vozy, není jen nějakým rozmarem manažerů firmy. Podle marketingových průzkumů žádá trh resp. potenciální zákazníci, vozy se sportovním duchem, které však lze s minimálním utrpením používat ke každodenním jízdám. Do takové skupiny však žádný ze současných Lotusů nepatří a proto přišel model Europa S, jehož vývoj trval od prvního konceptu k sériové výrobě jen 28 měsíců.

Lotus Europa S má vnější rozměry 3900 x 1714 x 1120 mm a rozvor 2330 mm, takže je o 10 centimetrů delší než kupé Exige. Novinka samozřejmě ctí firemní pravidlo o nízké pohotovostní hmotnosti sportovních vozů, když váží jen 995 kg. To je více než v případě nekompromisního Exige S, ale to je přeci jen extrémní model, se kterým Europa S nesoupeří. Naopak Lotus zdůrazňuje, že jde o model, který nabídne podstatně více pohodlí. To neznamená zdaleka jen větší prostor uvnitř vozu, ale při pohledu na výšku 1120 mm je důležité také zvýšení vstupního profilu dveří o 90 mm, oproti Exige. 40 mm z toho bylo dodáno ke zvětšení výšky bočního skla. Větší je prostor i pro zavazadla (154 dm3).

Nízká hmotnost má svůj původ v použití hliníkového prostorového rámu, kompozitových povrchových panelech karosérie a také v novém uspořádání kompozitové přídě, která má konstrukcí definované deformační vlastnosti pro případ nehody. Kompozitová příď je schopna absorbovat třikrát až čtyřikrát více energie než ekvivalentní struktura vyrobená z konvenční oceli.

Kupé bude mít motor uložený před zadní nápravou v ocelovém pomocném rámu. Půjde o přeplňovaný motor Ecotec 2,0 l o výkonu 149 kW při 5400 ot./min a s nejvyšším točivým momentem 263 Nm při 4200 ot./min. Přeplňování zajistilo této jednotce plochou křivku točivého momentu, která již od 2000 ot./min dosahuje 90 % maxima. Zrychlení Lotusu Europa S z klidu na 96 km/h bude trvat 5,5 sekundy, akcelerace z 0 na 100 mph (160 km/h) je otázkou 14 sekund. Nejvyšší rychlost udávaná výrobcem činí 225 km/h.

Lotus Europa S bude nabízen na všech trzích, na nichž je značka zastoupena, mimo automobilových trhů USA a Kanady.

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Avatar - 125S
3. 3. 2007 00:29
Jak dlouho ještě budem šekat na Esprit?
I když tohle v černý by stílo za hřích. Jinak ta červená mů taky sekne... ;-)
2. 3. 2007 06:26
Pekne
...len, ako by som to povedal, tvary mi pripadaju prilis azijske, take nejake rozcuchane. Cakal by som skor nieco uhladenejsie ako Elise... Ale je to pekne, to sa popriet neda.
1. 3. 2007 13:53
Proc ne!
Tenhle kousek od lotusu se mi libi cimdal vic. Jen z fotek interieru mam obavu, aby tento nebyl porad jeste prakticky jendomistny - Do Elise se dva vedle sebe pohodlne proste nevlezou a tady mi prijde mezera mezi sedadly podobne siroka, tady spise uzka ;-) Ale jinak davam :yes: :yes: :yes: