Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evora Sport 410 je poctou Bondovu Espritu S1. Vznikl pouze jediný kousek

Jan Mička
Diskuze (3)
V červenci letošního roku tomu bude čtyřicet let od uvedení filmu Špion, který mě miloval. Lotus Exclusive na oslavu vyrobil speciální jednokusovou edici Evory Sport 410.

Auta agenta Jamese Bonda jsou doslova kultovní záležitostí. Řadu z nich dokážou vyjmenovat i jedinci, kteří příběhům šarmantního Brita příliš neholdují, s každým dalším pokračováním se zraky motoristických fanoušků ubírají právě tímto směrem. Je nám vcelku jedno, jaká je další „Bond girl“, důležité je vědět, v čem neohrožený agent jezdí. V posledním díle s názvem Spectre to byl například Aston Martin DB10.

Letos v červenci tomu bude čtyřicet let od uvedení snímku Špion, který mě miloval, který je zároveň desátým filmem s Jamesem Bondem v řadě. Agent v něm jezdil speciálně upraveným Lotusem Esprit S1, který se uměl proměnit v ponorku, byl vybaven minometem, harpunou, neprůstřelnými okny, a měl snad jedinou vadu – zatékalo do něj, což je u ponorky dost zásadní nedostatek. Automobilka Lotus se rozhodla vzdát unikátnímu vozidlu hold a vyrobila jediný exemplář modelu Evora Sport 410 inspirovaný čtyřkolovým filmovým hrdinou.

V otázce barev karoserie nebylo co řešit. Ztvárnění odpovídá filmovému espritu, a aby nezůstalo pouze u laku, prošel změnami také přední nárazník nebo kryt motoru vyrobený z jednoho kusu karbonu. Uprostřed pracuje standardní 3,5litrový šestiválec s výkonem 410 koní (306 kW) v 7000 otáčkách za minutu a točivém momentu 420 N.m v 3500 otáčkách. O řazení se stará manuální šestistupňová převodovka, a protože vůz váží jenom 1280 kilogramů, zrychlí z 0-96 km/h za 3,9 sekundy.

Pokud se vám auto líbí, máme dvě špatné zprávy: není na prodej (zatím) a nemůže se proměnit v ponorku. Lotus o ceně vůbec nemluví, asi dobře ví proč, rozhodně ale nedosáhne takové hodnoty, jako originální Esprit S1 ze čtyřicet let starého filmu. Ten si v září roku 2013 v Londýně pořídil zakladatel automobilky Tesla Elon Musk za 616.000 liber, což je dnes v přepočtu necelých dvacet milionů korun.

Jan Mička
Diskuze (3)
Avatar -
anonym
20. 3. 2017 15:06
Lotus Evora na showroomu v Praze
Hezký den všem nadšencům Lotusu. Od září má Lotus již oficiální zastoupení v Praze. Vystavené vozy, včetně Evory 400, si můžete prohlédnout na showroomu v Horních Počernicích. Zakoupený vůz Vám zde bude předán, poskytujeme plnou záruku a služby autorizovaného servisu pro vozy Lotus.
Další dotazy mailem na prodej@lotuscarpraha.cz nebo telefonicky na 602 227 644. Více informací www.lotuscrapraha.cz
Avatar - Bully_
19. 2. 2017 16:32
Reklamy
Asi trikrat se mi ztratil text clanku a musel jsem pockat, az se rozroluje strana s reklamou, najit na ni mrnavy odkaz pro jeji zavreni a zase poslusne cekat na to, az se reklama sroluje a zmizi zpet do pr.ele. Prestava me to bavit.
Avatar - 3_diamanty
18. 2. 2017 19:11
ta scenka
s lotusom z bondovky bola natocna este v 76-tom ( je tu o tom aj clanok vid top filmove nahanacky ) aj ked film je ofiko z roku 77 ( vyroba auta uz ale zacala v 76-tom ) ... kazdopadne vzdy si spomeniem na ten biely lotus esprit z Bondovky ;-) a zrovna v tej s tym bielym lotusom bol aj moj favorit R. Moore... aj ked najlepsi bol stejne obor menom Zub ;-) ....

evora u mna vzdy bola je a bude jednym z top sportiakov ... spartanska kompaktna lahka krasna.. takto ma vyzerat sportove auto :yes: lotus :yes: