Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bondův Aston Martin DB10 míří do aukce (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Aston Martin pro bondovku Spectre stvořil speciální model DB10, který vznikl v počtu pouhých deseti exemplářů a jeden z nich nyní míří do aukce.

Aston Martin DB10 měl být původně určen výhradně pro účely natáčení a samotná automobilka při jeho premiéře tvrdila, že nebude na prodej, nakonec ale udělá jednu jedinou výjimku.

Aukční síň Christie’s nabídne v rámci charitativní aukce James Bond Spectre, jejíž výtěžek bude určen pro humanitární organizaci Lékaře bez hranic, řadu rekvizit právě z posledního filmu o slavném agentovi a hlavním lákadlem se má stát Aston Martin DB10.

Očekává se, že hodnota vozu bude opravdu vysoká (spekuluje se o milionu liber, tedy pětatřiceti našich milionech), i kvůli tomu, že sedm z 10 vyrobených DB10 bylo při natáčení Spectre zničeno. Vůz, který míří do aukce je jedním ze dvou exemplářů, využívaných především pro propagační účely. Tento konkrétní Aston Martin byl vystaven během světové premiéry Spectre v Royal Albert Hall v Londýně a je podepsán samotným Jamesem Bondem, resp. jeho představitelem Danielem Craigem.

Nový majitel získá skutečný unikát, který pod svou ručně vyrobenou karoserií vedle techniky z modelu V8 Vantage S ukrývá i kompletně vybavený a luxusem oplývající interiér, v němž vládne jemná kůže, leštěný hliník a karbon. Podle dostupných informací má DB10 jen jednu jedinou vadu - není schválen pro jízdu v běžném provozu.

O návrh křivek DB10 se postaral tým vedený šéfdesignérem Markem Reichmanem. Designérský tým úzce spolupracoval s tvůrci nové bondovky, aby odpovídal jejich vizím na služební auto agenta Jejího Veličenstva. Zároveň však DB10 má ukazovat designérský směr příštích modelů britské značky.

Základem automobilu je podvozek dnešního modelu V8 Vantage S, jehož rozvor byl ale natažen o 70 mm. S V8 Vantage S sdílí DB10 i pohonný systém – 4,7litrový vidlicový osmiválec kombinovaný se šestistupňovým manuálem. Právě manuální převodovku si údajně vyžádal režisér Spectre Sam Mendes.

Aukce, která se uskuteční 18. února v Londýně, je zároveň spojena s uvedení bondovky Spectre na Blu-ray a DVD a vedle Aston Martinu budou draženy například hodinky Omega Seamaster 300, které nosil samotný 007, nebo laptop, který využíval Q.

Britský špion James Bond jezdíval v knihách Iana Fleminga vozy Bentley, v roce 1964 ale ve filmu Goldfinger přesedl do Aston Martinu DB5. Ten se stal ikonou a přestože 007 později využíval i vozy jiných značek (Lotus a BMW), s Astonem je i nadále nejvíce spjat.

Ikonického spojení si je vědoma i sama automobilka z Gaydonu. DB10 je sice prvním vozem speciálně určeným pro agenta 007, už model DBS se ale v roce 2006 nejdříve ukázal v tehdejší bondovce (Casino Royale) a až o rok později zamířil k zákazníkům.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)