Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxusní SUV Mercedes-Maybach GLS dorazí ještě letos. Na souboj vyzve Bentley Bentayga

David Bureš
Diskuze (6)
Mercedes chystá expanzi luxusní řady Maybach. Po třídě S a G se takové varianty dočká také největší SUV v nabídce značky.

SUV jsou stále populárnější i v kategorii nejluxusnějších aut. Té kdysi vládl Range Rover, v roce 2015 se ale dočkal soupeře v podobě Bentley Bentayga, takový vůz navíc nyní připravuje i Rolls-Royce, který model Cullinan představí ještě letos. Potenciál luxusních SUV nedává spát ani Mercedesu, který takový automobil postaví na bázi modelu GLS.

O GLS v luxusní variantě Maybach se spekuluje již několik let, letos se ho však konečně dočkáme. Novinka se ve formě konceptu, údajně nazvaného Mercedes-Maybach 9, má představit již příští měsíc na pekingském autosalonu s tím, že sériové provedení pojmenované Mercedes-Maybach GLS uvidíme na podzim, na autoshow v Los Angeles. Prodávat se pak začne v roce 2019.

Novinka sice využije základ v GLS, oproti němu však nabídne přepracovaný vzhled a hlavně luxusnější interiér. Nakolik se tvary auta změní, je zatím ve hvězdách, modernizovaný Mercedes-Maybach S se proti běžné třídě S liší jinou maskou chladiče nebo prodlouženým rozvorem.

Z hlediska motorů se spekuluje o využití nového čtyřlitrového osmiválce twin turbo ze sedanu S 560, v němž poskytuje 345 kW a 700 N.m. Takový agregát v nabídce GLS v tuto chvíli nenajdeme, největší SUV Mercedesu se nadále spoléhá na starší 4,7litrový osmiválec biturbo s 335 kW (GLS 500), respektive 5,5litrové biturbo s 430 kW (AMG GLS 63). Možností je ale prý i využití plug-in hybridní síly, v takovém případě by vůz zkombinoval třílitrový šestiválec s elektromotorem z S 560 e.

Důvod příchodu luxusního SUV Mercedes-Maybach GLS je prostý. Takové vozy jsou populární, automobilka si navíc všimla úspěchu třídy S ve verzi Maybach. Jen loni automobilka prodala přes 25.000 exemplářů třídy S v provedení Maybach, více jen jedno z prodaných deseti S-Klasse tak bylo v této luxusní verzi. Autu se daří především v Číně, Rusku a USA.

GLS bude třetím modelem v nabídce značky v provedení Maybach. Nabízen je především pro třídu S, k dispozici jsou modely Mercedes-Maybach S nebo Mercedes-Maybach Pullman, které letos prošly faceliftem. Od minulé generace třídy G pak byl odvozen speciální Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, alias luxusní offroad s otevřenou střechou.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Emel
16. 3. 2018 11:34
Re: při vší úctě ke kvalitě
A není to spíš otázka ceny? Kolik stojí Maybach ve srovnání s tím Flying Spurem?

Maybach s tím co předvádí není plnohodnotná značka, stejně jako není plnohodnotná značka Alpina. Je to jen takový dvorní ladič.
Avatar - Korendir
15. 3. 2018 20:01
Re: při vší úctě ke kvalitě
Jasně, to jsem se právě pokusil naznačit, možná blbě formuloval. Nekupuju auto kvůli tomu, že poměr cena výkon je 100% a víc, ale jsou tu jiný věci. Já mám taky rád Mercedes a BMW, ale jsou prostě značky, který jsou pro mě víc, i když jsou dražší, ale třeba horší. Jen prodeje třeba ohledně S Maybachu jdou proti mé, ale i tvé teorie
Avatar - Korendir
15. 3. 2018 18:05
Re: při vší úctě ke kvalitě
Já myslím, že to bylo modernizovaný/faceliftovaný v 2016, takže to není zase tak zastaralý. Ale taky si trochu myslím, že co se tyče prestiže, bude něco ztrácet na Bentaygu a Cullinana. Ale přesně, u S klásy a já vídám mnohem více S Maybachu, než Flying Spur, Mulsanneů, Ghostů. Tak uvidíme
15. 3. 2018 17:42
Re: při vší úctě ke kvalitě
No, na třídě S to s maybachem funguje, sám jsem byl překvapen jak je uvnitř auta ten rozdíl vůči normálnímu esku zaznamenatelný.

Ale u GLS je jiný problém - to auto je nebetyčně zastaralý, a to jak vnějším a vnitřním designem, tak ergonomií uvnitř. Je na něm strašně moc vidět že vznikalo daleko před současnou érou tabletů a dvou displejů v autě. Jako maybach (= a současně konkurence RR) to bude vypadat maximálně směšně.

Už když člověk vidí fotku u toho článku GLS s amg paketem a pak si vzpomene na design range rovera, tak toto vypadá skutečně jako auto pro duchodce. A kdo by chtěl mít image duchodce za ty prachy, že.