Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lůžková úprava, šuple místo kufru a na zádi posezení. Designér nabízí vizi Škody budoucnosti

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Jak myslíte, že budou vypadat auta třeba za deset, nebo dokonce dvacet let?

Automobilovou budoucnost se už tradičně pokoušejí nastínit, poodhalit a někdy vyloženě odhadnout různé designové studie a koncepty. A nemusí jít jen o práci samotných automobilek, časy příští inspirují také nezávislé designéry a umělce.

Jedním z takových je i Šimon Rigas, student Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Šimon totiž přichází s futuristickým návrhem vozu, který pojmenoval Škoda Fugio.

Jméno vize pochází z latiny, slovo "fugio" se dá přeložit jako "prchat" nebo "utíkat". Označení tak odráží i designérův přístup: Rigas chtěl totiž navrhnout auto, které nabídne únik z každodennosti, vůz, v němž budete chtít trávit čas. Podle studenta by koncept Škoda Fugio také měl inspirovat k výletům do přírody.

Šimon vizi navrhl jako elektromobil, proto přichází s různými zajímavými nápady. Elektrický pohon například umožňuje "přesun" zavazadlového prostoru. Zatímco u aut se spalovacím motorem bývá kufr zpravidla (samozřejmě záleží na koncepci) vzadu, u elektromobilu může být vpředu. A právě tam mladý designér zavazadelník umístil - a to v podobě výsuvného prvku, jakéhosi "šuplíku".

Ještě více netradiční je provedení zadních partií. Mezi zadním nárazníkem a zadním oknem je volný prostor, který by měl primárně sloužit jako lavička. Představte si, že přijedete někam do přírody nebo k rybníku, zaparkujete a na toto místo se pak uvelebíte.

Neobvyklá záď však dokáže být také praktická. Pokud vám nebude stačit přední zavazadlový prostor, na místo vzadu upevníte speciální úložný box. Zajímavým nápadem je také integrovaný držák bicyklů. V případě jeho použití se pak může hodit střešní box, u něhož lze podle velikosti nákladu nastavit výška.

Šimon Rigas přichází i s variabilním uspořádáním interiéru: základní konfigurace je čtyřmístná, kabina by však měla nabídnout také koncepci s pracovním stolkem, dále uspořádání se sedačkami otočenými proti sobě a dokonce i s možností lůžkové úpravy.

Jan Zajíc
Diskuze (4)

Doporučujeme

25. 1. 2022 16:29
Re: Už vidím ty bicykly...
Študenti VŠVU nemajú o autách a technike ani šajn. Preto sa ich výtvory podobajú viac sochám ako autám.
Avatar - Mokrous
25. 1. 2022 12:06
Už vidím ty bicykly...
...jak v první zatáčce vesele skotačí po karoserii, když jsou chycený jen za přední ráfek.
Avatar - Roman Horký
24. 1. 2022 20:31
A bicykly čouhají z kufru
Kwa to je woke kůl. Ekologická hitparáda, široce rozšířená. Naložím kolo a jedu se autem ekologicky projet. Úžasná doba. Tak jen aby to ještě chvilku vydrželo, než bude zase ta válka.
Avatar - SKAY
24. 1. 2022 19:53
Henlein
Novodobá edice jen plyn si musíte vzít v cartuši.