Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN „Consistently Efficient“ Tour 2011: Snižování spotřeby paliva

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
MAN demonstruje možnosti snížení spotřeby paliva u současných nákladních vozidel.

MAN Truck & Bus AG již na loňském IAA v Hannoveru představila nový model MAN TGX EfficientLine.Ten může mít díky úpravám konstrukce a aerodynamiky až o 3 litry nafty na 100 km nižší spotřebu než srovnatelný standardní zástupce řady TGX.

Dvě silniční soupravy s tahači MAN TGX EfficientLine a další referenční souprava odstartují v pondělí 16. května z Mnichova na 10.000 km dlouhou cestu po Evropě. V České republice budou kamiony 17. května a zastaví se v Praze. Konec celé akce je na naplánován na 17. červen letošního roku.

Kamiony navštíví 20 center značky MAN v 10 různých zemích. Při těchto zastávkách experti na efektivitu provozu silniční dopravy nabídnou pozvaným zákazníkům kompletní poradenství, jak účinně šetřit palivo.

Po každé etapě bude na internetových stránkách společnosti MAN Truck & Bus AG k dispozici aktuální zpravodajství o trase a spotřebě paliva. K dispozici zde budou i informace

o dalších možnostech zlepšení efektivity nákladní silniční dopravy.

Cílem akce je předvést, jaké množství paliva a emisí C02 je možné jednoduchým způsobem při silniční dopravě zboží ušetřit. Spolu s MAN Truck & Bus AG se na ní podílí výrobci paliv a maziv Castrol, přípojných vozidel Kögel, pneumatik Michelin a převodovek ZF. Na úspoře paliva má podíl i vyškolený řidič. Proto jsou v týmu profesionální instruktoři stylu jízdy MAN ProfiDrive®.

Z důvodu přesného a ověřitelného zjišťování hodnot spotřeby paliva, všechny tři tahače s návěsy jíž absolvovaly identickou trasu – plně naložené a v reálných dopravně provozních podmínkách.

Testovací jízda proběhla pod dohledem německé, autorizované zkušebny TÜV Süd, přičemž elektronický systém MAN TeleMatics® poskytoval přehledný souhrn dat o vozidlech. Spotřeba paliva byla permanentně sledována pomocí příslušných přístrojů a naměřené hodnoty byly ověřovány při každém dotankování paliva.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)