Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První rychlonabíječka Ionity v ČR oficiálně otevřela. Sto kilometrů dojezdu dá za 10 minut

Stanislav Kolman
Diskuze (48)

OMV a Ionity oficiálně otevírají nejvýkonnější rychlonabíjecí stanici pro elektromobily v České republice. Najdete ji na dálnici D5 u Berouna.

U čerpací stanice OMV Beroun-jih na dálnici D5 směrem do Prahy byla otevřena první rychlonabíjecí stanice Ionity v České republice. Každá z instalovaných jednotek je připravena dobíjet prostřednictvím standardního konektoru CCS2 s využitím výkonu až 350 kW.

U nejmodernějších elektromobilů se dnes výkon dobíjení pohybuje okolo 150 kW. V praxi to znamená, že na nějakých 80 % kapacity se dostanete za 20 až 25 minut. Záleží na konkrétním typu elektromobilu, ale zpravidla by takový čas u stojanu měl přinést okolo 300 kilometrů na jedno nabití. Pokud potřebujete dobít jen trošičku na pár desítek kilometrů, může vám stačit i krátká desetiminutová zastávka, jež dojezd zvýší o zhruba 100 kilometrů.

Ve srovnání s nejrozšířenější sítí rychlonabíjecích stanic na území České republiky přináší řešení od Ionity až sedminásobný výkon. Otevření stanice Ionity u čerpací stanice OMV navazuje na celoevropskou spolupráci těchto dvou značek, na kterou už jste mohli narazit v Rakousku, Maďarsku či Slovinsku. Aktuálně zahrnuje 17 dobíjecích lokalit, další se mají objevovat průběžně. Nejen v okolních státech, ale i u nás. Již v příštím roce budou u OMV otevřena minimálně další dvě dobíjecí místa Ionity na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem.

Úhrada za dobíjení na tomto typu stanic je paušální a zákazník zaplatí jednorázový poplatek 205 Kč bez ohledu na to, jak dlouho u stojanu bude stát a jaký elektromobil dobíjí. Využít lze kartu RFID vydanou jakýmkoli poskytovatelem služeb Ionity, případně můžete prostřednictvím aplikace nebo webu zaplatit také běžnou platební kartou stejně jako při online nákupech.

„Vstup do České republiky, která leží z pohledu dopravního vytížení přímo v srdci Evropy, je pro nás dalším milníkem. OMV je pro nás stabilní a osvědčený partner, s nímž budeme i nadále úzce spolupracovat,“ uvedl Michael Hajesch, generální ředitel společnosti Ionity.

Stanislav Kolman
Diskuze (48)

Doporučujeme

Avatar - Zetti
12. 12. 2019 06:15
Re: naozaj ?
Ty si byl vcera nejakej nalitej? Nekde mluvim o tom ze bych chtel nejaky nabijecky nebo co?
12. 12. 2019 03:16
Re: naozaj ?
Nevim no, prej na spotrebu cele USA (425GW) staci 100x100km solarnich panelu na pousti https://blogs.ucl.ac.uk/…to-power-the-us/ .

Pokud je to pravda, potom na 2GW je potreba cca 24km^2 tedy 6x4km. To je o vic nez jeden rad mene, nez rikas. To je zhruba rozloha JE Temelin.
A asi bys to nestavel vsechno na jednom miste, muzes jich udelat treba 10 mensich a rozmistit to po CR. Beztak by to bylo levnejsi nez jaderna elektrarna (postavit i provozovat).

Ja vim, v CR nemame zadnou poust, tak bychom mozna potrebovali 2x tolik. Ale stale je to o mnoho mene, nez pises.

Ale co ja vim ... ja o tom nevim nic.

Stejne predpokladam, ze nakoupime pekne frakovanej plyn, prozenem to plynovou elektrarnou (tj. v podstate proudovy motor - ty mensi jsou dokonce primo lehce modifikovany proudovy motory z letadel) a tim vyrobime elektrinu do aut ... tak nejak to podle me beztak dopadne :-)

Na druhou stranu treba v Nemecku a v Anglii uz prave ted maji 1/3 elektriny z obnovitelnych zdroju, takze ono to jde, kdyz se chce.
Avatar - Barrichello
12. 12. 2019 01:51
Re: naozaj ?
cituju "Kdyby jsme chtěli mít zdroj o výkonu Temelína, ale solární, vychází to asi na 400km^2. To je téměř rozloha Prahy. Kdybychom to měli ve vetrnicich, vychází to zhruba na rozlohu Pardubického kraje.

Kdybychom chtěli nahradit auta elektromobily, pak potřebujeme ještě jeden Temelín a polovinu navrch.

Čili, pokud nám EU nedovoli postavit další jaderné elektrárny, staneme se závislí na dovozu elektřiny z jiných států. A elektřina je strategická komodita."

:-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
11. 12. 2019 21:24
Re: Dávám tomu rok, maximálně dva.
Za chvíli začne padat všechno protože přijde brutální krize a ekonomický krach EU včele s Německem :-) :-)
Avatar - Barrichello
11. 12. 2019 21:22
Re: IONITY GO GO GO !!!
Vodík vyráběný elektrolýzou vody a z ropy a zmeního plynu je nesmysl....

Akorát zas vyhozené miliardy za dotace a křivení trhu.

Ale co chtít od neomarxistů