Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati oslavovalo na Goodwood Revival Meeting 2014

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka s trojzubcem ve znaku letos slaví 100 let od svého založení a její jubileum se výrazně odrazilo i v letošní zářijové akci Goodwood Revival Meeting.

Slavný výrobce sportovních aut vznikl na konci roku 1914. U zrodu stála pětice bratrů: Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore a Ernesto. Šestý z bratrů Maseratiových, Mario, se stal malířem a v roce 1920 vytvořil firemní logo – trojzubec, který se za tu dobu změnil jen minimálně.

Automobilka u příležitosti jubilea spustila na začátku letošního roku webovou stránku www.maserati100.com, která mapuje sto let existence této firmy. Následně se rozjely nejrůznější akce, připomínající významné výročí.

Nejprve byla zveřejněna série fotografií s Heidi Klum, následovala premiéra konceptu Alfieri na autosalonu v Ženevě a pak se rozjely nejrůznější přehlídky klasických Maserati. Jednou z nich byla v dubnu výstava v Národním technickém muzeu v Praze na Letné a následovalo květnové Concorso d’Eleganza Villa d’Este na břehu italského jezera Como nebo červnové otevření výstavy v muzeu Enza Ferrariho v Modeně.

Jednou z mnoha letošních akcí, jejichž součásti se staly oslavy 100 let Maserati se stal i Goodwood Revival Meeting, který se letos uskutečnil v termínu od 12. do 14. září. Tento podnik je především přehlídkou klasických závodních vozů a ty zde nestojí elegantně seřazené na pečlivě upraveném trávničku, ale předvádějí své schopnosti na závodní trati.

Právě díky tomu se na okruhu se sedmi zatáčkami a délkou 2,4 míle, ležící na panství lorda Marcha v západním Sussexu, mohl uskutečnit závod, kterého se účastnilo celkem deset monopostů Maserati 250F, oslavujících tak své 60. výročí.

Vedle těchto jedinečných strojů se návštěvníkům akce představila celá řada dalších závodních i silničních Maserati. Jednou z velkých hvězd se tak stalo Maserati Tipo 420 M 58 „Eldorado“, s nímž v roce 1958 startoval Sir Stirling Moss v závodě Monza 500.

V Earls Court Exhibition Centre pak byla instalována expozice ve stylu londýnských autosalonu z padesátých a šedesátých let, v niž byla vystavena klasická Maserati 3500 GT Spyder Vignale z roku 1961 a Ghibli z roku 1969, jimž sekundovalo současné GranCabrio MC spolu s novým sedanem Ghibli.

Příznivci trojzubce tedy měli rozhodně dost důvodů k letošní účasti na Goodwood Revival Meeting a nyní mohou zamířit do Itálie, kde se v termínu od 18. do 20. září uskuteční v Modeně a Turíně hlavní oslavy 100 let Maserati.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)