Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte rádi sérii Starsky a Hutch? Do aukce míří replika jejich Fordu Gran Torino

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nádherné kupé z roku 1975 má pod kapotou 7litrový motor V8, je v perfektním stavu a nechybí mu ani červený policejní majáček na střechu.

Původní seriál Starsky a Hutch je sice již bezmála 50 let starý, zatímco film s Benem Stillerem a Owenem Wilsonem v hlavních rolích brzy oslaví 20 let od premiéry, přesto se série dodnes těší poměrně výrazné popularitě. Jednou z dodnes známých hvězd seriálu i filmu se navíc stalo výrazné červené kupé Ford Gran Torino s bílým dekorem, se kterým hlavní hvězdy předváděly bláznivé kousky.

V roli Stripped Tomato, jak se vozu ve filmu i seriálu přezdívalo, se objevilo několik Fordů Gran Torino, vždy však s osmiválcovým motorem. Ostatně s jiným motorem se tato klasika modrého oválu v dané době ani nenabízela. Na natáčení měly být obvykle používány verze s 5,8litrovým a 6,6litrovým motorem, některé verze však měly mít i vrcholný 7,7litrový motor V8.

Video se připravuje ...

Model Gran Torino byl pro automobilku celkem populárním a ročně prodávala okolo 400.000 kusů. V roce 1975, kdy byl seriál uveden, přitom automobilka zaznamenala mimořádný zájem a rozhodla se vyrobit i speciální sérii 1000 originálních replik. Ty byly lakovány bílou barvou, na kterou byla následně nanesena červená. Pod kapotu si pak zákazníci mohli zvolit V8 dle vlastního výběru.

Není úplně jisté, kolik původních replik se dochovalo, během let však vznikaly i repliky fanouškovské, jako je i tento Ford Gran Torinu z roku 1975, který se objevil na aukčním webu Bring a Trailer. Jeho výrazné lakování s červenou karoserií a bílým pruhem, který se táhne přes střechu, mělo vzniknout v době, kdy měl vůz předchozí vlastník.

Původní motor pod kapotou pak nahradil sedmilitrový osmiválec Ford, který je stále spojen s původní třístupňovou automatickou převodovkou C4. Vůz je vybaven posilovačem řízení, předními kotoučovými brzdami a stojí na 15“ kolech s původním dobovým designem.

Na palubě nechybí parádně zachovalé černé kožené čalounění, vůz je vybaven klimatizací a replikou původních značek ze seriálu. Na střechu je pak možné připevnit původní magnetický majáček červené barvy. Vzhled seriálového vozu je tak téměř dokonalý.

Video se připravuje ...

Zajímavé jsou přitom informace, že původní hvězdy detektivního seriálu vůz nesnášeli. Podle jejich názoru byl pro detektivy, kteří měli pracovat v utajení, až moc křiklavý. Michael Glaser tak prý údajně vůz při každé příležitosti ničil. Úmyslně najížděl na obrubníky, boural s ním, atd..

Navzdory jeho úsilí se přesto z červeného Gran Torina „Stripped Tomato“ s bílým pruhem stal ikonický vůz, který je stejně známý jako oranžový Dodge Charger „General Lee“ ze série Dukes of Hazard, nebo černý Pontiac Trans Am „K.I.T.T.“ ze seriálu Knight Rider.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

12. 3. 2023 10:22
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/