Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda 6: Místo kupé je zvažován crossover

David Bureš
Diskuze (29)
Japonský crossover má přivézt podobný styl jako BMW X6.

Mazda letos na podzim představila novou generaci modelu 6 v karosářských verzích sedan a kombi. Donedávna se objevovaly zprávy, že třetí variantou Šestky bude kupé. Japonský výrobce ale nakonec zřejmě dá přednost crossoveru.

Programový ředitel Mazdy Hiroshi Kajiyama australskému magazínu Drive řekl, že by rád vytvořil crossover odvozený od modelu 6. „Mohu to udělat docela jednoduše,“ uvedl Kajiyama, čímž naznačil, že navržení takového vozu nebude náročný úkol.

Podle Kajiyamy by takový automobil byl výrazně odlišný od současných SUV, čímž by obsadil volné místo na trhu. „Pokud se pokusíte vyplnit prázdné místo v portfoliu, budete okamžitě následování ostatními výrobci,“ tvrdí manažer japonské automobilky.

Tento crossover má být zábavný na řízení. „Nemohu dát číslo 6 na vozidlo, které není zábavné řídit,“ říká Kajiyama, ale zároveň upozorňuje, že vysoké auto kvůli vysoce položenému těžišti nemůže nabízet tuny zábavy.

Šestka crossover se zřejmě bude velice podobat BMW X6. Má se totiž v podstatě jednat o zvýšené „čtyřdveřové kupé.“ Právě design a zmíněné zábavné řízení budou prvky, které přilákají zákazníky, pokud se tento vůz dočká sériové výroby.

Dosud se tvrdilo, že Šestka bude nabízena i jako kupé. Kajiyama říká, že dvoudveřová 6 má v současnosti menší prioritu. Nejdůležitějším cílem Mazdy v současnosti je uvést novou generaci modelu 6 hladce na trh. V Česku se tento vůz začne prodávat v prvním čtvrtletí příštího roku.

David Bureš
Diskuze (29)
Avatar - romgator
12. 10. 2012 17:01
Re: crossover
Není přece žádné tajemství, že japonské značky v evropě zaznamenali pokles. A mazdy se to bohužel týká taky. Je ale fakt, že po cx 5 je velká poptávka, to samo o sobě ale neznamená, že je z nejhoršího venku. A pokud tě to zajímá, tak právě i na těchto stránkách najdeš články, které o tom píší. Stačí trochu hledat. No ale pokud se pletu nebo jsem něco pochopil špatně, tak se omlouvám.
12. 10. 2012 08:32
Re: jde to z kopce :'-(
no ono když se nebude vyrábět co lidé hlavně kupují, tak ta automobilka zkrachuje a lepší nějaká mazda, než žádná mazda! Vemte si třeba Mitsubishi Evo X u kterého šly prodeje dolů a vůbec není jasné jestli další vznikne, nebo co to bude za Eko-obludu. Evo je pro mitsubishi ikona a stejně to nestačí. Mazda se alespoň snaží udržet MX, RX modely a myslím si že právě oni by to kupé M6 rádi postavili, ale na druhou stranu by neradi zkrachovali.
Avatar - Ghostyx
11. 10. 2012 22:50
Re: Nooooo teda
CX-7 byla prave crossover (s vyskou autaku kolem 1,6 m), nebylo to ani klasicke SUV ani liftback ani sportak, dokonce nekdo rikal, ze je to spis sportak (aspon ta puvodni benzinova verze s motorem z MPS) na vysokych nohach... ;-)
11. 10. 2012 22:07
Re: jde to z kopce :'-(
Tak marketing... Holt se vyrábí to, co lidi kupují. Jen by se mohly vyrábět i auta pro menšiny...
11. 10. 2012 21:58
jde to z kopce :'-(
Já se tak těšil, že mazda, jako jedna z mála automobilek vytvoří další sportovní kupé. Místo toho uvažují o 'nečem jako je X6 nebo chystaná X4. U BMW mi X6 nedělá problémy, protože už kupátka má, ale u mazdy, která nic takového nemá (snad mít bude ;-) ), je to přece jen škoda. Ale snad to nebude taková hrůza jako u VW, lotusu nebo třeba audi, kteří podle zpráv na autofunu projekty sportovních aut ruší a (s vyjímkou lotusu) místo nich budou SUV. Ne že by byla SUV hnusná nebo špatná, ale sportovní auta jsou přece zábavnější ne? A ať se vozům SUV nedává přednost před sporťáky!!! To maj bejt toyota GT86, BMW M3, ... Snad to mazda ještě zváží a to kupé ať už dřív nebo později udělá!!!
PS: Zasranej marketing! :-)