Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda CX-5: Koncept Minagi se začne vyrábět v roce 2012

David Bureš
Diskuze (4)

Koncept crossoveru, který byl představen na letošním autosalonu v Ženevě, se bude prodávat pod označením Mazda CX-5.

Japonská automobilka Mazda potvrdila, že koncept Minagi, představený na letošním ženevském autosalonu, se bude sériově vyrábět. Jeho výroba pod označením Mazda CX-5 začne v průběhu příštího roku.

Vedení Mazdy o výrobě vozu mluvilo již v březnu, když uvedlo, že sériovou podobu CX-5 uvidíme na podzimním frankfurtském autosalonu. Ještě předtím se však automobilka znovu pochlubí konceptem Minagi, a to na autoshow v New Yorku, který startuje tento týden.

Crossover CX-5 má být prvním sériovým automobilem této japonské značky využívajícím nový designérský jazyk Kodo s vysvětlujícím anglickým doplňkem Soul Of Motion (duše pohybu). Ten byl poprvé prezentován na loňské studii Shinari. V budoucnu mají být podobné křivky použity na celé modelové řadě Mazdy.

Kompaktní crossover bude také první sériovou Mazdou, která použije kompletní balíček technologií Skyactiv snižující spotřebu. Jeho součástí je zážehový motor Skyactiv-G, nebo vznětový Skyactiv-D, nová převodovka Skyactiv-Drive či manuál Skyactiv-MT, platforma Skyactiv-Body a podvozek Skyactiv-Chassis.

Již svým označením kompaktní crossover CX-5 naznačuje, že svými rozměry bude v modelové řadě stát pod většími modely CX-7 a CX-9.

Přední části konceptu SUV stejně jako u Shinari dominuje zalomená hliníková lišta ve tvaru křídla, která propojuje přední světla a spodní hranu masky chladiče. I zadní partie Minagi navazují na tvary použité poprvé u loňského čtyřdveřového kupé, ale designéři u tohoto vozu upustili od použití lišty opakující tvar použitý na přídi.

Interiér Mazdy Minagi působí na poměry panující mezi dnešními koncepty poměrně střízlivě a sází na kombinaci černého koženého čalounění sedadel s hliníkovými doplňky a kontrastní detaily v červené barvě.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Pekelná Micinka
19. 4. 2011 13:02
Re: Uz se mi zda...
Diakritiku a interpunkci, prosím!
19. 4. 2011 12:39
Re: Uz se mi zda...
Mazda dela kvalitne zpracovany auta, vcetne podvozku atd. Bohuzel v soucasne dobe u nich nestoji za nic motory. Kvuli EURO5 jsou priserne nastaveny. Ja nam 3 jeste tu prvni s 1.6 a kdyz jsem jel s tou novou tak je to fakt hure zprevodovkovany. Nevim teda jaky je ten diesel 2.2, ten by mozna nemusel byt spatny, ale prijde mi na 3 uz tezky.
Za cca rok uvazuju o zmene auta tak cekam jake budou a jestli uz konecne ty nove SKY motory..no uvidime, kazdopadne to cekani je dlouhe.
19. 4. 2011 12:01
Re: Uz se mi zda...
Chapu tvoji nedockavost a je pravda, ze tato velka dira u Mazdy je krokem, ktery bych nazval ..."Do or Die"

Jinak receno ... Mazda pripravuje kompletni ofezivu novych motoru, prevodovek, karoserii ...atd. Proste a zkratka roky 2012-2015 jsou nesmirne dulezite pro celkove preziti a vzkriseni znacky jako takove, bud se to povede nebo Mazda bude pohrbena jeko velky podnik.

Pokud to chapu spravne, tak klicem Mazdy je a bude hlavne inzenyrstvi a motory nez jen design, jez by meli pozvednou jmeno automobilky.

Doufejme ze se to podari...

Avatar - Ghostyx
19. 4. 2011 11:13
Uz se mi zda...
ze to s tim natahovanim ponekud prehaneji. Chapu tsunami je tsunami, ale uz to tady melo byt v prodeji aspon od zacatku letosniho roku. ;-\ Autak je to veru peknej. :yes: