Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda nemá v plánu žádný sporťák s rotačním motorem!

Michal Fokt
Diskuze (4)
Už to pomalu přestává být vtipné. Po pozitivních zprávách z podzimu přichází přímo od šéfa Mazdy nepříjemná studená sprcha...

Nemůže být pochyb o tom, že komunita "imporťáků" nemůže být bez pravidelných dávek adrenalinu a hlavně - bez sportovních aut. Poté, co Honda vrátila světu Civic Type R a NSX a Toyota přidá ke GT 86 ještě Supru, se komunita zaměřila na Mazdu. Cílem "spekulantů" už jsou nějakou dobu jak modely série MPS, které stále nepřichází, ale také sportovní kupé s rotačním motorem, pokračovatel modelů RX-7 a RX-8.

Snad žádné auto nezažilo, co se týče "zaručených zpráv" tolik obratů, jako právě RX-9. Několikrát bylo "jisté", aby následně došlo k vyvrácení těch zpráv, ale netrvalo dlouho a už se o sporťáku s wankelem zase mluvilo. Ostatně i sama Mazda přiložila do ohně polínko v podobě konceptu RX-Vision. Naposledy se téma oprášilo letos na podzim, kdy se slibných zpráv objevilo tolik, že už to vypadalo jako jistota - koncem dekády dorazí RX-9 s přeplňovaným wankelem a hybridní asistencí.

No - tak nedorazí...

Automotive News s odvoláním přímo na šéfa Mazdy Masamichiho Kogai (to je člověk, který by mohl být trošku v obraze) informoval, že "Mazda momentálně nemá v plánu žádný sportovní vůz větší, než MX-5". A "nemá v plánu" je ještě horší sdělení, než "nevyvíjí". Vývoj sporťáku trvá zpravidla tři, čtyři roky a i kdyby se začalo až napřesrok, do konce dekády by se to ještě stihlo. To by ovšem musel být v plánu, který se připravuje minimálně na pět let dopředu.

Zdá se, že největším problémem je smysluplnost takového projektu. Mazda by zřejmě neměla problém vyvinout rotační motor tak, aby prolezl současnými emisními limity, ale Japonci už se z nedávné minulosti poučili a nechtějí bezhlavě vyhazovat peníze oknem. Krátkodobý efekt modelu, jako je RX-9 by se nevyplatil, pokud by neměl do budoucna pokračování. Pokud inženýři nezaručí, že projekt wankelu bude dlouhodobý, automobilka se s tímto technickým řešením rozloučí. Není sice vyloučeno, že se to nějakým způsobem povede, ale zdá se, že šance není velká.

Ale nemáme prý být smutní, novinky budou. Mazda připravuje několik... elektromobilů!

Michal Fokt
Diskuze (4)
9. 12. 2016 10:11
Re: Takže
Já pořád doufám jako majitel několika RX vozů ;-) Osobně bych rád, kdyby to vyšlo i přes tu neracionalitu projektu. Krom samo emotivního a PR efektu pro image Mazdy.
Osobně myslím, že Masamichi KOGAI jako nejvyšší šéf je extrémně ekonomicky orientovaný tj. nemá rád projekty co jdou do ztráty za cenu prestiže získané či emocí (a vysledky ekonomicke ma vyborne, Mazda je na tom rekordne dobře nejen atraktivitou vozů, ale i financne po hubenych letech)...
V Mazdě je ale zároveň množství bláznů co jsou právě fanatiky na to zkusit naposled zarotovat :-) :-) :-) Napr. Moro nebo Maeda >:-[]
Musíme to sledovat a bavit se tou "soap operou" dál. :yes:
Co já mám za zprávy tak tým co na tom pracuje výrazně posílil a existuje (motorový tým, stav před cca 3-5 mesici ale co znam - ověřeno. Mohli stopnout samo), MPS model nepřijde až do konce současné generace kodo u trojky, to mám zprávy dnes. Třeba ale také šokové odhalení, to auto je velmi dobré, je možné sportovní verzi na něm postavit bez extrémních modifikací, tj. vývoj např, pouze roční a půl bych viděl jako reálný zcela.
Avatar - Bully_
8. 12. 2016 00:50
Re: Takže
Zarucene prijde a hned nato neprijde jeste nekolikrat, aby nakonec ... Ale pssst, to je tajemstvi! :-)
7. 12. 2016 17:49
Vtipné přestává být něco jiného
A to to, že si vytíráte zadek s poctivou žurnalistikou. Kdybyste nepsali bláboly, které si někde někdo vycucal z prstu a vy je bez jakéhokoli kritického zhodnocení natož ověření opíšete, tak byste to nemuseli vzápětí vyvracet.
Avatar - Uživatel_5340709
7. 12. 2016 16:12
Takže
RX-9 už brzy přijde, .......... to aby wow efekt byl maximální :-! ;-)