Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz G 63 a G 65 AMG Crazy Color Edition: Géčko v bláznivých barvách

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Geländewagen zanedlouho oslaví v plné síle už šestatřicáté narozeniny. Půlkulatiny jako loni to nejsou, ale zvláštní série nechybí. Tentokrát jen pro AMG – a určitě nepřehlédnutelná!

Mercedes-Benz G se začal vyrábět 10. února 1979 a i když mu je takřka 36 let, pořád vypadá stejně svěže (a hranatě) a síly má na rozdávání. Obzvláště v AMG verzích. Připomeňme, že G 63 má pod kapotou vidlicový osmiválec biturbo objemu 5,46 l se 400 kW a 760 N.m, zatímco dopovaný agregát véčkové konfigurace v G 65 se chlubí ještě čtyřmi válci navíc, 5,98 l, 450 kW a rovnou tisícovkou newtonmetrů. Příval krotí sedmistupňové samočinné převodovky 7G-Tronic ve verzích AMG Speedshift Plus a dvouapůltunová hranatá monstra mohou jet až 230 km/h. Impozantní parametry na původem terénní auto, jehož karoserie má součinitel odporu vzduchu 0,54, ne?

V katalogu Mercedesu, respektive divize AMG se nyní objevuje edice Crazy Color. Celkem v tichosti, žádné oficiální informace nejsou k dispozici, zveřejnil je poprvé blog Mercedes-Benz Passion. Název je všeříkající, jde o výrazné barvy exteriéru, na technice se neměnilo nic. Dlouhá géčka s celkovou délkou přes 4,76 m mají vždy černou střechu, zrcátka, nárazníky, lemy blatníků a kryt rezervy, také kůže Nappa v v kabině (včetně palubní desky) je tmavá, brzdové třmeny pak buď červené, nebo stříbrné. V závislosti na barvě vozu - a o tu jde především. Je libo žlutou, oranžovou, zelenou, vínovou nebo nafialovělou? Čalounění má navíc prošívání nití právě v tom kterém odstínu. Pětice nese oficiální názvy Solar Beam, Sunset Beam, Alien Green, Tomato Red a Galactic Beam.

A pokud na nich majitel trvá, musí sáhnout hodně hluboko do kapsy, nejlevnější Solar Beam stojí skoro 15,4 tisíce eur (426 tisíc korun). Nejdražší je naopak Galactic Beam za bezmála dvacet tisíc eur (554 tisíc korun). Zbylé tři představují střed, přijdou na takřka 19 tisíc (525 tisíc korun).

Proti tomu je příplatek 900 eur, tedy 25.000 Kč za audio Harman Kardon Logic 7 Surround doslova pakatel. Komfortní sedačky stojí v eurech dalších šestnáct stovek a karbonové obložení necelých 4,2 tisíce. V korunách tedy 44,5, respektive necelých 116 tisíc.

Crazy Color Edition lze v Německu objednávat od 2. února, první vozy budou k dispozici hned v březnu. Připomeňme, že u nás stojí standardní G 63 3,63 milionu korun, za „pětašedesátku“ zaplatí zájemce výrazně více: 6,96 milionu! Informace o speciální sérii se objevily také na kanadském a ruském webu trojcípé hvězdy. A radost z ní budou mít určitě i excentričtí ropní šejkové z Arabského poloostrova...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Panamira
2. 2. 2015 19:20
Pěkný pastelky.
Super kovadliny, ale cenu vyšroubovali na doraz .