Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz G Crazy Color: AMG v šílených barvičkách jako model

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Nesmrtelný Geländewagen se prodává i v jasných barvách, dají se koupit jako balíček Crazy Color pro AMG verze. Ovšem nově nejen ve skutečné velikosti...

Velké, funkční a řádně ostré géčko ve výrazných barvičkách přišlo na trh loni v únoru. Ke dvěma motorickým variantám výhradně s písmenky AMG se přidala pětice kombinací.

Připomeňme, že skutečné G 63 má pod kapotou vidlicový osmiválec biturbo objemu 5,46 l se 400 kW a 760 N.m, zatímco dopovaný agregát véčkové konfigurace v G 65 se chlubí ještě čtyřmi válci navíc, 5,98 l, 450 kW a rovnou tisícovkou newtonmetrů. Příval krotí sedmistupňové samočinné převodovky 7G-Tronic ve verzích AMG Speedshift Plus a dvouapůltunová hranatá monstra mohou jet až 230 km/h.

Teď si je majitelé, případně zájemci, kteří na opravdový teréňák s hvězdou nemají, mohou pořídit zmenšeniny. Jsou v tradičním větším měřítku 1:18, to znamená, že na délku měří něco málo přes 26 centimetrů. Jde pouze o verzi G 63. Jasné extravagantní barvičky odpovídají originálům. Je libo žlutou, oranžovou, zelenou, vínovou, nebo nafialovělou? Ona pětice nese i zde oficiální názvy Solar Beam, Sunset Beam, Alien Green, Tomato Red a Galactic Beam. Poslední jmenovaná ukazuje v závislosti na dopadu světla odstíny modré stejně jako na reálných vozech. Dlouhá géčka do vitríny mají také vždy černou střechu, zrcátka, nárazníky, lemy blatníků a prahů, větrací mřížky a kola.

Každé autíčko se skládá ze stovky dílů. Edice je striktně limitovaná na 463 kusů od každé barvy, počet tedy odpovídá kódovému označení luxusní řady G-Klasse s dvojitým W na začátku. Není ovšem číslovaná, každý kus má na podvozku pouze plaketku s textem „1 of 463“. I tak však při celkovém počtu 2.315 kopií půjde o raritku pro sběratele, připravilo ji oddělení Mercedes-Benz Accessories GmbH.

Výrobce modelů Daimler netají, je jím dobře známý francouzský GT Spirit, který si umí vyhrát s detaily. Nejsou ovšem kovové, nýbrž z resinu, takže na otevírání dveří, kapoty či zadního víka zapomeňte, pryskyřice je příliš křehká. Jenže sběratelé si s modely nehrají, mají je ve vitrínách, dětem samozřejmě do rukou nepatří, nejde o hračky. „Osmnáctiny“ této firmy stojí běžně 100 eur, tedy zhruba 2.700 korun. Stříbrná krabička od Mercedesu sice umí částku zvednout i na dvojnásobek, ale tady to naštěstí neplatí. U nás jsou k objednání za 4.300 korun, stačí jen hledat. U dealerů značky by mohly být ještě levnější.

Připomeňme, že skutečný Mercedes-Benz G se v rakouském Grazu (nebo Štýrském Hradci, chcete-li) vyrábí už od 10. února 1979. V minulosti nesl i značku Puch dle výrobce (dnes Magna Steyr). Chystá se radikální modernizace ikonického off-roadu, ovšem design zůstane v zásadě zachován, prototypy už špioni zachytili.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)