Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz GLA se opět poodhaluje světu. Ochrání chodce i cyklisty

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Od premiéry nové generace GLA nás dělí jen pár dní. Ještě před oficiálním odhalením nás šípy nechávají nahlédnout do kabiny.

Mercedes-Benz už spustil poutací kampaň na novou generaci kompaktního modelu GLA, který se oficiálně představí už 11. prosince. Nejprve nám ukázal vnější siluetu, tentokrát přišel na řadu detail interiéru.

Nejde vlastně o žádné velké překvapení. Na snímku si můžeme všimnout kulatých výdechů topení, stejně jako tradičních tlačítek na volantu či pro nastavování sedačky. Multimediální systém se bude po vzoru ostatních mercedesů skládat ze dvou obrazovek. Jedna poslouží coby digitální přístrojový štít, druhá plní funkci klasického infotainmentu. Po vzoru předchůdce se očekávají luxusní materiály napříč celou kabinou, čímž se GLA bude chtít řadit na špičku svého segmentu.

Nezapomnělo se ani na bezpečnost. GLA dostane hlídání mrtvého úhlu s varovnou funkcí při vystupování. Ta hlídá, zdali se zpoza vozu v momentě otevírání neblíží třeba cyklista. A pokud ano, dokáže vás střelhbitě varovat. Systém funguje až tři minuty po zhasnutí motoru. Kromě této funkce nebude chybět ani aktivní brzdový asistent či upozornění na chodce u přechodu.

Zatímco současné GLA působilo jen jako zvýšený hatchback, novinka má být mnohem „více SUV“. Ve srovnání s předchůdcem bude sice o 20 mm kratší, rozvor se však natáhne o 30 mm a výška vzroste o nemalých deset centimetrů. Kromě tradiční palety motorů se počítá také s elektrickou verzí EQA, jež by měla dorazit v roce 2021 a na jedno nabití urazit přes 480 kilometrů.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)