Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz začal v Maďarsku sériově vyrábět model CLA

David Bureš
Diskuze (45)
Kompaktní sedan se v maďarské továrně Mercedesu-Benz vyrábí po boku technicky spřízněné třídy B.

Tento týden sjel z výrobní linky v maďarské továrně Kecskemét první sériový exemplář kompaktního sedanu Mercedes-Benz CLA. Automobil je možné objednávat už nyní, první exempláře se u evropských zákazníků objeví v dubnu.

Závod Mercedesu v maďarském Kecskemétu byl otevřen v březnu loňského roku, kdy se zde začala vyrábět druhá generace třídy B. Oba automobily jsou součástí rodiny kompaktních Mercedesů, sdílejících platformu MFA s poháněnými předními koly. Vedle této dvojice MFA používá také třída A, využívat ji bude i chystané kompaktní SUV, zatím označované jako GLA.

„Je to sotva 10 měsíců, co jsme otevřeli tuto továrnu a už tehdy jsme říkali, že jakmile se zde začne vyrábět CLA, paprika už nebude nejlepší exportní produkt Maďarska,“ prohlásil na zahájení výroby CLA šéf Mercedesu Dieter Zetsche.

V loňském roce bylo v Maďarsku vyrobeno více než 40.000 exemplářů třídy B. V závodu nyní pracuje 3.000 zaměstnanců, jejich počet vzrostl o 500 pracovníků díky zahájení produkce kompaktního sedanu.

Mercedes model CLA označuje podobně jako větší CLS za čtyřdveřové kupé. Vzhled automobilu vychází z loňského konceptu Concept Style Coupé. Na začátku prodeje je vůz nabízen s pěti motory – čtyřmi benzinovými a jedním vznětovým. Automobilka doufá, že rodina kompaktních modelů jí pomůže se stát opět největší prémiovou značkou.

David Bureš
Diskuze (45)
31. 1. 2013 06:09
Madarsko...
Priplacas si poriadne za nemecku "premiu" a nakoniec to vyrobia v Madarsku...Do toho by som urcite siel.... Uplne sa tam straca zmysel ist do premiovej znacky...
28. 1. 2013 21:15
Re: K čemu je takový čtyřdveřový vůz
Pokud použiješ čtyřkolku bez podpory stáční kolem svislé osy a to ať už pasivně, nebo aktivně, při akceleraci tě čtyřkolka, pokud už není v přetáčivém smyku, pošle do ještě větší nedotáčivosti. Zkus "staré" Imprezy bez DCCD, kde to "pouhé" samosvory ještě umocňují.
Avatar - matii
28. 1. 2013 19:27
Nádhera
Bych si ho zrovna koupil v té červené a černým interiérem. Stylovka jak prase. Neřešte praktičnost nebo jak se vyplatí. Tohle auto je o emocích.
28. 1. 2013 18:03
Re: Nejdražší předokolka na trhu
A6? :-)
Avatar - EauRouge
28. 1. 2013 16:45
Re: K čemu je takový čtyřdveřový vůz
Když jde o čtyřkolku na bázi předokolky, jako by to bylo v tomto případě, tak to rozhodně pomůže jízdním vlastnostem. Při nastupující nedotáčivosti zadní kola pomohou dostat auto do neutrální polohy, v extrémnějším případě i přetáčivosti. Téměř přesně naopak to funguje u 4x4 na bázi zadokolky, třeba u BMW to dost otupuje řízení a auto má obecně trochu větší tendeci se nedotáčet, oproti standartní zadokolce.