Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes Vision Urbanetic: V budoucnosti budeme měnit karoserie. Ne auta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Mercedes-Benz Vans si pro 67. ročník mezinárodního veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru připravil futuristickou studii autonomního elektromobilu s výměnnými karoseriemi.

Mercedes-Benz Vans bude na IAA v Hannoveru ve druhé polovině letošního září prezentovat aktuální nabídku svých lehkých užitkových vozidel v čele s novou generaci modelové řady Sprinter, ale vedle nich nabídne i pohled do budoucnosti.

Vision Urbanetic totiž německý výrobce prezentuje jako odpověď na otázky ohledně řešení městské mobility. Studie zahrnuje vedle samotného konceptu vozidla i umělou inteligenci, sloužící k ovládání celých vozových parků.

Projekt ovšem nejvíce přitahuje pozornost konceptem plně autonomního vozidla, jehož základem je platforma s elektrickým pohonem, která může nést karoserii pro dopravu osob nebo nákladu. Tyto karoserie mohou být vyměněny manuálně nebo automaticky bez lidské obsluhy a platforma se může pohybovat i bez nich.

Mercedes-Benz Vision Urbanetic v čistě osobním provedení představuje vlastně minibus pro městskou dopravu, který je schopen pojmout až 12 cestujících, zatímco nákladní verze má ve svých útrobách prostor pro 10 europalet. Podle oficiálních materiálů Mercedes-Benz Vans má vozidlo s celkovou délkou 5,14 m ložnou plochu o délce 3,7 m a objem nákladového prostoru 10 m3.

Vedle samotného vozidla s výměnnými karoseriemi je součástí projektu i umělá inteligence, která může řídit provoz vozového parku. V nočních a brzkých ranních hodinách může například většina platforem nést užitkovou karoserii a sloužit k rozvážce zboží, zatímco během ranní dopravní špičky poslouží k přepravě cestujících apod.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
1. 10. 2018 15:02
No nevím
No nevím, já si to nedokážu představit ....
12. 9. 2018 17:49
Re: Mercedes
Přesně :DD
12. 9. 2018 16:27
Re: Mercedes
Slušnej matroš, na kterým frčej, slušnej... >:D
12. 9. 2018 15:56
Re: Mercedes
Ale zase je to praktický..
12. 9. 2018 15:56
Mercedes
Hnus. Jako všechny Mercedesy cca. rok 2000+ ...