Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercury Meta One: výkvět techniky

Libor Zezulka
Diskuze (13)
Značka Mercury na sebe stáhne v Detroitu pozornost konceptem Meta One. Ten kromě designu zaujme bezpečnostními technologiemi a hybridním pohonem s dieselovým motorem.

V roce 2007 se vyřítí na americké silnice nový crossover z produkce značky Mercury. V Detroitu prezentovaná studie Meta One ukazuje jeho možnou podobu. To není převratná informace. Téměř všechny studie předpovídají nový seriový automobil a zároveň ukazují možný vývoj designu té či oné značky. V tomto případě mnohem více zaujme technická stránka konceptu, konkrétně bezpečnostní systémy a hybridní pohon. Přehlídka bezpečnostních prvků (jež odráží zaměření Fordu na aktivní bezpečnostní prvky místo neustále zdokonalování bezpečnosti pasivní) startuje systémem kontroly směru jízdy.

Stejně jako například v Citroënu C4 i Meta One disponuje systémem, který kontroluje plnou a přerušovanou čáru a v případě změny změru jízdy (respektive přejetí čáry) bez aktivace směrových světel, systém pomocí vibrací v sedadle upozorní řidiče na chybu. Další systém s přičiněním radaru a kamery dokáže předvídat kolizi, aktivovat brzdy, snížit rychlost a tím zmírnit následky nehody. Tento systém rovněž eliminuje rychlost v závislosti na jízdních podmínkách a budoucnu zajistí vyšší bezpečnost při jízdě v mlze, hustém dešti atd.

Za samozřejmost považují Američané satelitní navigaci, méně obyklá je přítomnost Wi-Fi zajišťující zábavu i potřebné informace. Spojení se satelitem Sirius přinese posádce streamové video, filmy či kreslené seriály. Stále přísnější emisní limity se podepsaly na pohonném ústrojí tvořeném šestiválcovým naftovým agregátem a elektromotorem, které společně vytváří točivý moment odpovídající zážehovému desetiválci.

Libor Zezulka
Diskuze (13)