Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mezi 100 největšími firmami světa je 10 automobilek

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Podle průzkumu časopisu Forbes patří mezi 100 největších společností na světě 10 automobilek, z nichž je první německý koncern Volkswagen AG.

Časopis Forbes tento týden zveřejnil seznam 2000 největších světových společností a server The Detroit News podle něj sestavil žebříček deseti největších automobilových firem.

Na rozdíl od předchozích seznamů, kdy byl hlavním měřítkem prodej, se Forbes tentokrát při řazení společností zaměřil na tržby, zisky, aktiva a tržní hodnotu.

V celkovém pořadí největších firem na světě je na 17. místě zařazen koncern Volkswagen a za ním je na druhém místě mezi automobilkami Toyota. Ta si v celkovém pořadí polepšila z 55. na 25. místo.

Na 37. místě a třetí mezi automobilkami je koncern Daimler AG. Za ním je Ford Motor Company, který je celkově na 44. místě. Japonskou Honda Motor Company, která je celkově 59. a mezi automobilkami pátá, následuje BMW na 61. místě mezi všemi firmami.

Severoamerický General Motors Company, pod nějž spadají Chevrolet, Buick, Cadillac a GMC, je sedmou největší společností vyrábějící automobily a celkovém pořadí je na 63. místě. Za americkým koncernem následuje Nissan Motor Co. na 85. místě a Hyundai Motor Co. na 96. pozici.

Japonský konglomerát Mitsubishi Corporation, jehož součástí je automobilka Mitsubishi Motors je v seznamu časopisu Forbes na 95. místě.

V celkovém pořadí patří 187. pozice francouzské automobilce Renault. Za ní jsou na 232. místě čínský SAIC Motor, který sdružuje mimo jiné značky Roewe a MG, a na 253. místě korejská automobilka Kia Motors.

Italský Fiat SpA je jako mateřská společnost Alfy Romeo, Ferrari, Lancie a Chrysler Group LLC na 314. pozici, zatímco indický koncern Tata Motors Ltd., pod jehož křídla patří britský Jaguar a Land Rover je na 348. místě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
19. 4. 2012 15:59
Tržby
Spíš bych to řadil dle zisku. Tržby jsou hodne prazvláštní údaj. Pak by se z automobilového průmyslu stalo nejspíš největší Porsche, jako automobilka s nejvyšším ziskem.
Avatar - Choochoo
19. 4. 2012 12:21
Re: Nevím, nevím,
Treba je to brany podle toho co nabizej, u Fxfágenu vse na jedno brdo i s dodavkami, tudíš vše dohromady a rozdil mezi Kii a Hyndaiem je videt na prvni pohled z venku i zevnitr ;-)
Avatar - DawQa
19. 4. 2012 12:17
koncern wv
bych pčejmenoval na audi a lidová vozítka až pod ní >:D >:D prostě už mi to celkem dlouho trhá uši >:-[]
Avatar - GM.rja
19. 4. 2012 12:12
Nevím, nevím,
ale zařazení automobilek je více než zvláštní. Hyundai a Kia jsou zařazeny samostatně, kdežto Fxfágn je braný jako celý koncern? Do GM nejsou zařazeny Opel/Vauxhall a Holden.
Znovu a lépe!
19. 4. 2012 11:38
Fiat
Pod Fiat nepatrí nahodov ešte Maserati, Iveco, New Holland atd?