Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Geneva Concept: čtvrtá variace

Ondřej Láník
Diskuze (10)
V pořadí již čtvrtá studie Mini vychází ze známého konceptu třídveřového kombi s dlouhými bočními dveřmi zavěšenými na paralelogramovém závěsu. Ženevské vydání oslavuje úspěchy ve světových soutěžích, které automobilka zaznamenala v 60. letech

V pořadí již čtvrtá studie Mini vychází ze známého konceptu třídveřového kombi s dlouhými bočními dveřmi zavěšenými na paralelogramovém závěsu. Ženevské vydání oslavuje úspěchy ve světových soutěžích, které automobilka jako outsider zaznamenala v šedesátých letech minulého století.

Tvář nového Mini se představila publiku již minulý rok v září na frankfurtském autosalonu. Tehdy byla zahájena série několika studií, lišících se jen v detailech, které však mají velký vliv na celkový dojem z konceptu. Ženevský koncept se tváří jako doprovodné vozidlo soutěžního týmu, ve kterém je místo pro nářadí, náhradní díly i rezervní kolo, které muselo být umístěno na střechu. Netradiční schránky na bocích vozu byly v minulých verzích plné piknikových propriet nebo lyžařských potřeb, nyní jsou již zaplněny praktickým potřebami pro opravy nebo pomoc na trati.

Technika zůstává shodná, včetně zajímavých, 160 centimetrů dlouhých bočních dveří nebo otočně umístěných předních sedadel s integrovanými bezpečnostními pásy. Mnohem důležitější je však invence designérů a kreativců, kteří toto Mini připravili, protože design je pro značku klíčovou zbraní v boji o zákazníky.

V zavazadelníku přístupném dveřmi zavěšenými na dalších paralelogramových závěsech je stylový cargobox, přístrojový štít obsahuje řadu "budíků", které posádce dávají všechny nezbytné informace o aktuálním stavu techniky. Soutěžní zaměření připomíná také pět párů světlometů umístěných na přídi, nárazníku a střeše vozu.

K ženevské studii se vrátíme za několik dní článkem přímo z výstavy, do té doby jsou zde informace o předešlých vozech: Mini Concept Frankfurt, Mini Concept Tokyo, Mini Concept Detroit, Mini Traveller (Spy Photos).

Ondřej Láník
Diskuze (10)