Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini přesune výrobu Countrymanu a Pacemanu z Rakouska do Holandska

David Bureš
Diskuze (1)
Britská automobilka Mini bude od letoška postupně rozbíhat výrobu v holandském městě Born.

Vozy Mini se budou nově vyrábět v nizozemské továrně Nedcar, odkud v minulosti vyjížděly vozidla značek DAF, Mitsubishi, Smart nebo Volvo. V Nizozemí se od roku 2016 budou vyrábět také nové generace SUV Countryman a Paceman. Vyplývá to ze zprávy rakouského serveru Kleine Zeitung.

Aktuálně se Countryman a Paceman vyrábějí v rakouském Grazu u firmy Magna Steyr. Vedle Holandska se budou tato SUV v budoucnu vyrábět také v domovském závodu Mini v Oxfordu. Spolupráce mezi BMW Group a Magnou Steyr nicméně nekončí, rakouská firma oznámila, že s BMW podepsala nový kontrakt.

Magna Steyr uvedla, že po ukončení výroby Pacemanu a Countrymanu v Grazu bude vyráběn blíže nespecifikovaný nový model tohoto mnichovského koncernu. Kleine Zeitung k tomu tvrdí, že kapacity Magny budou využívány pro různé modely BMW – v závislosti na výši poptávky. Magna ani BMW tuto informaci nekomentovaly.

Mini začne své vozy vyrábět v Nizozemí již letos. Prvním zde vyráběným modelem bude podle dostupných informací chystaný pětidveřový hatchback.

Výroba v Holandsku je podle dřívějšího prohlášení vedení Mini nutná kvůli očekávanému zvýšení produkce spojeným s rozšířením nabídky. Navíc blízkost Nizozemí a Velké Británie usnadní logistiku.

Závod Nedcar aktuálně vlastní holandský výrobce autobusů VDL Group. Továrna v Bornu byla otevřena firmou DAF v roce 1968, v srpnu roku 1991 se stala společným majetkem holandské vlády, Mitsubishi a Volva. V únoru 1999 holandské úřady převedly svůj podíl na oba partnery s výsledkem rozdělení 50:50. Od roku 2001 patří závod pouze Mitsubishi, které jej VDL Group prodalo na konci roku 2012.

Magna Steyr je pak rakouskou společností zaměřenou na vývoj a montáž vozidel. V její továrně v Grazu se aktuálně vedle Mini Paceman a Countryman vyrábějí Peugeot RCZ a Mercedes-Benz třídy G. Vznikají tu rovněž karoserie pro Mercedes-Benz SLS nebo plátěné stahovací střechy pro Fiat 500C a Nissan Murano CrossCabriolet.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Ja Prvni 123
1. 2. 2014 21:42
Do Holandska?
tam jde za Fiatem, to je jasny. ;-)