Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini nabídne nové karosářské verze a větší rozměry

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Paleta modelů značky Mini se mírně rozšířit a dočkáme si dalšího růstu rozměrů. Mateřské BMW navíc využije techniku Mini i pro některé ze svých připravovaných novinek.

BMW plánuje představit celkem deset modelů na nové platformě třetí novodobé generace Mini a chce jí využít i pro několik malých vozů nabízených pod svou značkou. Nejvýznamnější z nových verzí Mini, které doplní nedávno představený třídveřový model, se stane pětidveřový hatchback, jehož představení se má uskutečnit v roce 2014.

Platforma nového Mini má být využita i pro druhou generaci SUV Countryman a kombi Clubman, u nichž se počítá s většími rozměry oproti současným verzím. V případě Clubmanu má jeden pár dveří s krátkými dvířky otevíranými proti směru jízdy na straně spolujezdce nahradit konveční řešení s dvěma páry dveří, zatímco zadní dvoukřídlové dveře pro přístup do zavazadlového prostoru zůstanou zachovány.

Peter Schwarzenbauer, člen představenstva BMW Group zodpovědný za Mini, Rolls-Royce a motocyklové značky BMW podle informací amerického serveru Edmunds uvedl, že vozy s vyšší pozicí sedadel vytvářejí silnější loajalitu zákazníků k značce.

Právě proto se má nabídka Mini rozšiřovat směrem k vozům s prostornějším interiérem a nový pětidveřový hatchback má v nabídce své značky částečně převzít roli dnešního Countrymanu, zatímco jeho druhá generace bude ještě více mířit mezi SUV a nabídne větší vnější i vnitřní rozměry.

Zástupci automobilky Mini a mateřského BMW prozatím neoficiální informace k budoucnosti palety modelů britské značky nekomentují, ale vedle již představeného třídveřového hatchbacku lze kromě již zmiňovaného pětidveřového hatchbacku, Countrymanu a Clubmanu počítat s příchodem nové generace kabrioletu a Pacemanu. Nástupce se má dočkat i dvoumístný Roadster, zatímco nad sesterským Coupé se stahují mračna a jeho budoucnost je nejistá. Podobně je na tom i užitkový model Clubvan.

Další rozšiřování palety modelů značky Mini se údajně prozatím neplánuje a počet deseti modelů na nové platformě mají doplnit a případně i překonat novinky se značkou BMW, z nichž jednou bude i nové MPV, vycházející z konceptu Active Tourer.

Zcela nový pětidveřový hatchback Mini se má stát první zástupcem své značky, jehož výroba bude probíhat v nizozemském podniku NedCar, z nějž dříve vyjížděly vozy značek Mitsubishi, Smart a Volvo. Tento výrobní závod se má po britském Oxfordu a rakouské továrně Steyr, z níž vyjíždějí modely Countryman a Paceman, stát v pořadím třetím hlavním podnikem značky Mini.

BMW v případě Mini očekává, že prodeje modelů této značky s ohledem na poptávku po menších vozech s nižší spotřebou paliva při zachování stylu a prémiového postavení značky porostou. Již dnes má jeden z šesti prodaných vozů BMW Group značku Mini a na severoamerickém trhu je to dokonce každý pátý automobil.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)