Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer WRC04 představen v Essenu

Jan Marek
Diskuze (4)
Byla to právě Essen Motor Show, kde automobilka Mitsubishi prezentovala svoji novou zbraň do příští série mistrovství světa v rallye – novinkou Lancer s brutálním vzezřením a označením WRC 04.

Byla to právě Essen Motor Show, kde automobilka Mitsubishi prezentovala svoji novou zbraň do příští série mistrovství světa v rallye – novinkou Lancer s brutálním vzezřením a označením WRC04. Hlavním továrním jezdcem, který se pokusí o úspěšný comeback „tří diamantů“, bude Francouz Gilles Panizzi.

Mitsubishi Lancer WRC04 v tovární červeno-stříbrné barvě je od základu nový vůz. Změněno a nově vyrobeno bylo na 6000 součástek. V Lanceru se objevuje celá řada technologických novinek: převodovka a pohonný systém od firmy Ricardo, brzdy Brembo nebo elektronické systémy od Magneti Marelli.

Lancer pohání čtyřválcové dvoulitrové srdce. Jedná se o motor známý ze sériového Lanceru EVO VIII, ale s řadou modifikací a výkonem okolo 300 k a maximálním točivým momentem 550 Nm při 3500 otáčkách.

O aerodynamiku se stará mohutné (poněkud toporně vyhlížející) přítlačné křídlo na zádi a svoji roli hrají i velkoryse koncipované přívody vzduchu přímo k motoru a brzdové soustavě.

Kromě těchto novinek sází nový Lancer na zkušenosti z předchozích evolucí. O tom, že je na co navazovat, svědčí i fakt, že Lancery už stačily posbírat celkem 5 mistrovských titulů (4 jezdecké triumfy, 1 v poháru značek).

Testovací jízdy Lanceru WRC 04 probíhají od poloviny října. Definitivně bude připraven k prvnímu startu na Rallye Monte Carlo 23. ledna 2004. Podle sdělení automobilky bude nasazen do všech 16 závodů. Cílem týmu pro nadcházející ročník není zvítězit, ale sbírat zkušenosti a připravit auto na sezónu 2005 tak, aby bylo plně konkurenceschopné.

Kromě Panizziho tvoří posádky Kristian Sohlberg (FIN), Daniel Sola (E) a nováček Gianluigi „Gigi“ Galli, který sbíral zkušenosti ve skupině N s Lancerem EVO VIII.

Technické údaje:

Motor: čtyřválec, 16V, rozvod DOHC turbo

Objem: 1996 cm

Max. výkon: 300 k / 5500 ot.

Max. točivý moment: 550 Nm / 3500 ot.

Délka: 4360 mm

Šířka: 1770 mm

Rozvor: 2600 mm

Váha: 1230 kg

Převodovka: Ricardo/Mitsubishi Motors Motor Sports Subsidiary, 5rychlostní

Brzy: Brembo

Nádrž: 90 litrů

Pneu: Michelin

Jan Marek
Diskuze (4)