Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Moderní i po 40 letech: Stará Toyota Land Cruiser 70 má nová tovární vylepšení

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Dokonce i po čtyřiceti letech je legendární Toyota Land Cruiser 70 moderní off-road. Japonská automobilka představila nová vylepšení pro populární klasiku, díky nimž zaujme další náročné zákazníky. Nově má nový turbodiesel i podporu konektivity přes Apple CarPlay nebo Android Auto.

Začátkem letošního srpna Toyota odhalila novou generaci legendárního Land Cruiseru. A teď ji doplňuje i netradičním překvapením, protože po 40 letech modernizovala i stále populární výrazně starší generaci s interním označením 70. Dodnes je oblíbenou volbou všech zákazníků hledajících pravověrný robustní off-road do nejnáročnějších podmínek. Teréňák původně uvedený v roce 1984 se současně vrací i na domácí japonský trh.

Novější vylepšenou „sedmdesátku“ poznáte už na první pohled podle modernější přídě s maskou chladiče inspirovanou nejnovějším Land Cruiserem 250. V Japonsku se bude prodávat s novým přeplňovaným 2,8litrovým vznětovým motorem o 201 koních a 500 newtonmetrech se šestistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Australská specifikace však bude výrazně zajímavější.

U protinožců se modernizovaný starý Land Cruiser bude prodávat s purističtějším 4,5litrovým dieselem o 202 koních a 430 newtonmetrech, spojeným s pětistupňovou manuální převodovkou a čtyřkolkou. Alternativou bude i novější čtyřválec z japonského trhu. A zatímco v zemi vycházejícího slunce se bude prodávat pouze jako SUV, Australané si budou moci objednat i užitkový pick-up.

Novinky se představují také v interiéru, kde se nově objevuje 6,7” dotyková obrazovka infotainmentu s podporou konektivity služeb Apple CarPlay a Android Auto přes kabel. Vylepšení najdeme i na přístrojovém štítu, který teď má moderní 4,2” displej. Dokonce i čtyřicetiletý Land Cruiser tak umí varovat před nechtěným vyjetím z jízdního pruhu a upozorňuje na dopravní značky omezující rychlost. Novinkou jsou i automatické dálkové světlomety.

Video se připravuje ...

V Austrálii se nově vylepšená Toyota Land Cruiser 70 objeví ještě před koncem letošního roku, v Japonsku se začne prodávat během letošní zimy. Nejmodernější Toyota Land Cruiser 250, představená začátkem srpna, se přitom má objevit na globálních trzích začátkem příštího roku 2024.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme