Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaný Seat Ibiza: Nové motory, lepší interiér a komfortnější podvozek

Ondřej Chamilla
Diskuze (15)
Povedený vzhled je podle Seatu to, proč si zákazníci Ibizu kupují. Nový vůz se tak vyznačuje inovovanými prvky zejména pod povrchem, vnější design se změnil jen málo.

Seat říká, že pouze v jedné oblasti nebylo u modelu Ibiza co zlepšovat – emocionální a dynamický design vozu si prý zákazníci oblíbili. Vnější úpravy se tak omezily na nové světlomety s diodovým denním svícením a jiný design kol či nové odstíny laku šedá Moonstone a červená Chilli.

Pod kapotou se však změnilo mnohé, přičemž hlavní je nabídka nových tříválcových agregátů. Základní litrový motor s výkonem 55 kW známe již z Fabie, přeplňovanou variantu 1.0 TSI však ne. Disponuje výkonem 70 nebo 81 kW a točivým momentem 160 respektive 200 N.m. Silnější varianta pak může být spojena rovněž se sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou DSG.

Zajímavostí je, že oblíbená jednotka 1.2 TSI je stále v nabídce nejen ve verzi 66 kW, ale rovněž 81 kW, takže pokud nechcete litrový tříválec, máte na výběr stejně silnou čtyřválcovou jednotku. Vrcholem pak je čtrnáctistovka TSI ACT s deaktivací dvou válců při nízkém zatížení, která podobně jako v Polu Blue GT nabízí výkon 110 kW a točivý moment 250 N.m, to vše při spotřebě 4,8 litru na sto kilometrů dle tabulek.

Pokud chcete co nejúspornější jednotku, máte na výběr i benzinovou 1.0 TSi Ecomotive s papírovým odběrem 4,1 litru na sto km. Zájemce o diesely by mohly oslovit tříválcové jednotky 1.4 TDI s 66 a 77 kW, podobně jako u Škody Fabia, přičemž slabší verze může být kombinována s automatem DSG. Všechny motory pak spolupracují se systémem stop-start. O čtyřválcových turbodieselech zatím nepadla zmínka a obáváme se, že se v tomto modelu nebudou muset objevit. Přitom doposud Ibiza jako snad jediná v tomto segmentu nabízela dokonce dvoulitrové TDI se 105 kW.

Při jízdě byste ve srovnání s předchůdcem měli poznat nové nastavení tlumičů, pružin a příčným zkrutných stabilizátorů novinky. Za příplatek je dokonce možné mít systém volby režimů jízdy Seat Drive Profil, kde se nastavuje nejen charakteristika činnosti posilovače řízení, ale dokonce i adaptivní tlumení ve dvou režimech Sport a Comfort.

Výrazně modernizován je interiér nové Ibizy. Máme čekat zaměření na řidiče, měkkou povrchovou úpravu, rozmanité možnosti individualizace a nevšední pozornost věnovanou detailům. V dnešní době je důležitá konektivita, proto španělská značka používá v novém modelu druhou informačních a zábavních systémů Easy Connect. Nový Media System plus a navigační systém lze doplnit funkcí MirrorLink.

„S novou Ibizou otvíráme další kapitolu v oblasti konektivity. Naši zákazníci mohou pokračovat ve svém digitálním životním stylu dokonce i za jízdy. Pro nás je však nejdůležitější zajistit vždy nejbezpečnější a nejintuitivnější ovládání funkcí,“ říká Dr. Matthias Rabe, člen představenstva společnosti SEAT, zodpovědný za výzkum a vývoj.

Nový Seat Ibiza se bude opět nabízet ve třech karosářských variantách – třídveřový hatchback, pětidveřový hatchback a kombi ST. Nechybí tři výbavové linie, stejně jako mnoho různých barevných individualizačních paketů. Již v základní výbavě Reference pak Ibiza nabízí klimatizaci, vyšší Style má dotykový barevný displej rádia a Ibiza FR zaujme svým nezaměnitelným stylem s výraznějším designem přídě a zádě i speciálními koly z lehké slitiny. Automobil se dostane k zákazníkům již koncem léta. Jen dodejme, že za třicetiletou historii tohoto modelu se Ibiza stala nejúspěšnějším vozem Seatu s více než pěti miliony prodaných kusů.

Ondřej Chamilla
Diskuze (15)
Avatar - dock37
7. 5. 2015 21:48
dobré
Nóóóó!!! :-) :-) :-) Konečne!
7. 5. 2015 21:28
Re: Ibica
ibiza ?pokial viem napriklad fabia 1 a ibiza 6L co boli surodenci az na to ze fabia bola ood 99 a ibiza 02 palubka napriklad bola tvrda aj mekcena podla vybav rovnako vo fabii aj ibize..
Avatar - kopamt
7. 5. 2015 19:08
Re: A čo Cupra?
novy etalon triedy?

PS: Mas pravdu uz ho maju nemci v predaji :-)
7. 5. 2015 14:16
Re: Dostane Cupra konečně manuál?
A myslíte, že pokud to v tiskové zprávě nebylo, tak nám to hned jen tak řeknou? Kdyby to chtěli říct nyní, tak to v té tiskovce bude. Nicméně nebojte, na představení faceliftované Ibizy pojedeme a určitě se na to budeme důkladně ptát. Naším tipem je, že auto použije stejnou techniku jako Polo GTi, tedy včetně manuálu.
Avatar - miromen
7. 5. 2015 14:03
Re: Ibica
V tehle generaci Ibizy jsou od začatku použity i měkčene plasty. Takže nevim o ktere generaci pišeš ?